Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2018 21:18
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Jaro je tu a spolu s ním přichází i lepší počasí a čas výletů. Zjisti, kam v Česku vyrazit za famózním výhledem, při němž budeš tajit dech.

Česká republika se s více než 350 rozhlednami řadí mezi země s největším množstvím vyhlídkových věží vůbec. A není divu. Krásná vrásněná krajina plná divokých lesů, zelených luk, strmých svahů, planin, polí i skalních výběžků a hor přímo vybízí k dlouhým pohledům a kocháním se krásou nespoutané přírody. Co české věže nabízejí? Autentické zážitky, strmé výstupy i trochu toho adrenalinu a dobrodružství. A co je další bezespornou výhodou – abys je navštívil, nemusíš jezdit nikterak daleko.

Důležitá role turistické tradice

Většina rozhleden v Česku je veřejnosti dobře přístupná a představuje tak významnou součást české kulturní tradice v podobě turistiky. Mnoho z nich bylo postaveno během zlaté éry výstavby rozhleden, která probíhala zhruba v 70. a 80. letech 19. století. Množství dalších ale vzniklo i v období první a druhé světové války, a měly tak primárně sloužit k podpoře válečného úsilí.

Moderní rozhledny nabízejí nevšední zkušenosti

V posledních letech vlivem obnoveného zájmu a nových možností financování na území Česka vyrostlo několik moderních rozhleden, které v mnoha případech lákají potenciální zájemce už z dálky svým netradičním vzhledem a architekturou. I tak jsou ale neoddělitelnou součástí české krajiny. Stejně jako houbaření patří jejich návštěva k národním sportům a navíc přináší nezapomenutelné pohledy. Vybrali jsme 5 okouzlujících věží, které rozhodně stojí za to navštívit. Přidáš nám sem i své tipy?

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody
Zdroj: Pixabay, www_slon_pics

Rozhledna Kleť, Český Krumlov

Návštěvníci Českého Krumlova by si rozhodně neměli nechat ujít pohled na tento klenot UNESCA z ptačí perspektivy. Ten poskytne nejstarší rozhledna v České republice Kleť, která byla postavena v neogotickém stylu již v roce 1825 a která zahrnuje i astrologickou observatoř. Tato 18metrová věž nabízí výhled nejen na pohádkové město Český Krumlov, ale i na vodní nádrž Lipno, zámek Hluboká a na pohoří Šumava. Za jasného počasí můžeš v dálce spatřit dokonce i vrcholky Alp.

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody
Zdroj: Pixabay, Matlachu

Stezka korunami stromů, Lipno

Jednou z nejzajímavějších vyhlídkových věží je Stezka korunami stromů u vodní nádrže Lipno. Je to starší sestra dvou stezek, které byly postaveny po ní a které nyní zdobí vrcholky Dolní Moravy a Krkonoš. Struktura rozhledny v Lipnu, která je vysoká 40 metrů, připomíná velkou spirálu. Odměnou za vystoupání 675 metrů se stane úžasný výhled na vodní nádrž Lipno, Šumavu a za jasného počasí i na rakouské Alpy. Cestou se můžeš zastavit u naučných informačních tabulí pro děti i dospělé a zpátky se můžeš projet po 52metrové skluzavce a začít trochu toho adrenalinu.

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody
Zdroj: Pixabay, SimonaR

Rozhledna Blaník, Vlašim

Rozhledna Blaník, která byla postavena v roce 1895 a přestavěna v roce 1914 a nakonec v roce 1939, je dřevěná věž ve tvaru husitské hlídky na Velkém Blaníku nedaleko od Vlašimi. Její význam spočívá v tom, že stojí na vrchu Blaníku, který podle lidových přesvědčení ukrývá armádu mystických rytířů připravených pomoci zemi, když se ocitne v nebezpečí. Stezka vedoucí na vrchol hory je trochu delší, ale rozhodně stojí za zdolání. Jakmile se dostaneš na vrchol, můžeš si dopřát občerstvení, protože u vchodu je malý obchod. A pohled dolů? Je prostě velkolepý ve všech směrech, kterými se podíváš. Za jasného počasí dohlédneš dokonce až do Prahy. Pokud ti zůstane trochu času navíc, můžeš navštívit vlašimský zámek, nebo se aspoň probrouzdat místním romantickým parkem.  

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody
Zdroj: Pixabay, nabster

Rozhledna Praděd, Jeseníky

Rozhledna Praděd, která se nachází na stejnojmenné nejvyšší hoře Jeseníků, byla poprvé postavena v roce 1904. Připomíná středověkou zámeckou věž a vyhledávanou turistickou atrakcí je již od 50. let minulého století. Výstavba nové věže byla zahájena v roce 1968 po zhroucení původní budovy v roce 1957. Byla postavena tak, aby sloužila jednak jako rozhledna a jednak jako televizní věž. Nyní stojí 162 metrů nad vrcholem hory (vrchol věže je výše než nejvyšší vrchol české hory Sněžky). Věž poskytuje bezkonkurenční výhled na Jeseníky a Tatry, včetně slavných vrcholů Malé a Velké Tatry. Je obklopena přírodní rezervací, která je považována se jednu z nekrásnějších v zemi.

5 nejlepších českých vyhlídek, ze kterých můžete pozorovat krásy naší přírody
Zdroj: Pixabay, Zizitom

Rozhledna Bohdanka, Bohdaneč

Bohdanka je oproti ostatním zmíněným rozhlednám poměrně mladice. Byla totiž postavena teprve nedávno, a to v roce 2011. Jedná se o dřevěnou rozhledu u Bohdaneče u Kutné Hory. Navzdory tomu, že nebyla vybudována na nejvyšším vrcholku bezprostředního okolí (úpatí věže stojí jen 498 m.n.m.), je to impozantní stavba o výšce 52 metrů a je údajně nejvyšší svého druhu na celém evropském kontinentu. Nabízí pohled na působivé památky pokrývající údolí řeky Sázavy, Blaník, Krkonoše a za jasného počasí i na Orlické hory.

Domů
Sdílet
Diskuse