Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2018 17:51
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

„Nejnenáviděnější muž v USA“ přišel o vzácné album Wu-Tang Clanu, které si koupil za 2 miliony dolarů. Soud mu vzal i pravý obraz od Picassa

HUDBA
Uložit Uložené

Martin Shkreli přišel o několik drahých vzácností. Rozloučit se musel například s albem Once Upon a Time in Shaolin od Wu-Tang Clanu.

Martin Shkreli, někdy označovaný jako „nejnenáviděnější muž v USA“, se již delší dobu topí v problémech a k těm se nyní nabalují další. Nejenže čtyřiatřicetiletému americkému podnikateli kvůli finančním podvodům hrozí dlouholetý pobyt za mřížemi, ale před pár dny mu navíc soud nařídil vzdát se majetku v celkové výši 7,36 milionu dolarů, a tak se Shkreli musel rozloučit s hned několik vzácnými kousky ze své bohaté sbírky. 

Mezi raritními předměty, kterých se byznysmen musel vzdát, se objevuje například unikátní album Once Upon a Time in Shaolin od legendární formace Wu-Tang Clan, které si údajně pořídil v roce 2015 v aukci za dva miliony dolarů. Dále však Shkreli přijde také o pravý obraz španělského malíře Pabla Picassa a také o další nikdy oficiálně nevydané album Tha Carter V od Lil Wayna. To vzniklo jen v jediné fyzické kopii, kterou Shkreli opět vyhrál v aukci. Bylo mu však zakázáno album zpřístupnit veřejnosti po dobu osmaosmdesáti let.

Shkreli se vzácné album Wu-Tang Clanu pokoušel minulý rok prodat na serveru eBay, kde nejvyšší nabídka tehdy přesáhla jeden milion dolarů. K prodeji ale nakonec nikdy nedošlo. Shkreliho právník Benjamin Brafman už v minulosti očekával, že by jeho klient mohl o album Once Upon a Time in Shaolin soudně přijít, a proto o něm prohlásil, že je „pravděpodobně bezcenné“. To však Shkrelimu nijak nepomohlo.

Podnikatel se pak dostal do vážných problémů se zákonem kvůli obvinění z finančních podvodům a loni v srpnu (august) byl nakonec uznám vinným ve třech z osmi bodů obžaloby. V současné době čeká na definitivní rozsudek ve vazbě, kam byl poslán poté, co na Facebooku nabízel pět tisíc dolarů za pramen vlasů Hillary Clintonové. Za finanční podvody mu hrozí až dvacet let za mřížemi.

Nelichotivou přezdívku „nejnenáviděnější muž v USA“ si Martin Shkreli vysloužil v roce 2015 poté, co jeho společnost získala výrobní licenci na antiparazitní lék Daraprim, který se mimo jiné používá při léčbě HIV, a následně doslova raketově navýšil jeho prodejní cenu, konkrétně z 13,5 dolaru na 750. 

Domů
Sdílet
Diskuse