Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. března 2018 15:21
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Oceány jsou zahlcené odpadem. Na smutném videu z Bali se potápěč prodírá plastem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Moře je odpadem přehlcené.

Všichni tušíme, že situace ohledně množství odpadu v mořích na tom není nejlépe, ale až fotky a videa z místa činu nás dokáží dostatečně šokovat. Brit Rich Horner na internet pověsil video z potápění v moři u Bali, konkrétně v lokalitě nazvané Manta Point. Pokud bys však čekal křišťálově čistou vodu, jsi na omylu, protože Rich se brodil plastem.

Jak smutné video naznačuje, plastové tašky, sáčky, láhve, sklenice, obaly, držáky, brčka, kbelíky a igelitky téměř úplně pokrývají hladinu moře. Předměty s vyšší hustotou se zase volně vznášejí po moři unášené proudy. Hromady odpadu mají samozřejmě na svědomí lidé a netrpíme jimi jen my sami, ale například i místní mořští živočichové.

Indonésie, jíž je ostrov Bali součástí, je druhým největším producentem plastového odpadu na světě. Může za to špatné plánování místní vlády. Jen asi polovina odpadu končí na pozemních smetištích. Zbytek můžeme najít v řekách, na plážích, v džungli a bohužel i v moři.

Domů
Sdílet
Diskuse