Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2018 14:10
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Pervitinu se v Česku daří: Brno a České Budějovice skončily v mezinárodním žebříčku na čtvrtém a třetím místě

ZAJÍMAVOSTI BRNO ČESKO
Uložit Uložené

Česko se může „pochlubit“ vysokými příčkami v množství pervitinu ve splašcích. V první pětici evropských měst obsadilo hned dvě pozice.

Jaké drogy jsou v jednotlivých evropských metropolích nejužívanější? Odpověď na tuto otázku se pokusila přiblížit nová studie pracovníků Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), kteří zkoumali obsah různých návykových látek v odpadních vodách na počet obyvatel v bezmála šedesáti městech napříč celou Evropou. A řeč v ne příliš lichotivém žebříčku přišla i na Českou republiku.

Vědci se při zkoumání vzorků ze splašků za minulý rok zaměřili především na hledání extáze, kokainu, amfetaminu a metamfetaminu, který je u nás lépe známý pod názvem pervitin. Tyto látky se vyznačují výraznými stimulačními účinky a kromě kokainu se ve všech případech jedná o takzvané syntetické drogy, což znamená, že je člověk vyrábí za pomoci různých chemikálií.

Ilustrační obrázek

Pervitinu se v Česku daří: Brno a České Budějovice skončily v mezinárodním žebříčku na čtvrtém a třetím místě
Zdroj: pixabay.com/rebcenter-moscow

Pervitinu se v Česku daří nejvíce 

Z výsledků výzkumu mimo jiné vyplývá, že právě pervitinu se v Česku daří o poznání více než třech zbylým zkoumaným drogám. V mezinárodním žebříčku celkem šestapadesáti měst z devatenácti zemí totiž na třetí příčce umístily České Budějovice, hned za nimi se pak na čtvrtém místě objevuje Brno. Šesté místo pak obsadila Bratislava.

Prvenství pak podle údajů náleží Německu. Celému žebříčku vybraných evropských měst, v jejichž odpadních vodách byly zbytky pervitinu na počet tamních obyvatel nejvyšší, totiž vévodí Saská Kamenice, která se nachází nedaleko hranic s Českou republikou. Druhé místo pak patří Erfurtu, který je hlavním a největším městem německého spolkového státu Durynsko. Na páté, sedmé a desáté příčce pak skončily Drážďany, Norimberk a Magdeburk. V první desítce se však objevuje také Oslo a kyperský Lemesos.

V případě největšího podílu kokainu na počet obyvatel pak žebříčku vévodí Barcelona, za kterou následuje Curych a belgické Antverpy. V tomto žebříčku se už dvojice českých měst objevuje až v poslední desítce zkoumaných metropolí. 

Ilustrační obrázek, Brno

Pervitinu se v Česku daří: Brno a České Budějovice skončily v mezinárodním žebříčku na čtvrtém a třetím místě
Zdroj: publicdomainpictures.net/George Hodan

Praha dříve kralovala

Pokud jde o největší podíl amfetaminu na počet obyvatel, tak v tomto případě mezinárodní žebříček za loňský rok vede nizozemský Eindhoven. Následují Antverpy a německý Saarbrücken. Brno a České Budějovice zde obsazují až čtyřicáté a jednačtyřicáté místo. 

Čtvrtou a poslední zkoumanou látkou byla party droga MDMA – extáze. V tomto případě první místo zaujímá hlavní město Nizozemska Amsterdam, hned za kterým následují Eindhoven a Antverpy. Zde Brno z takřka šedesáti měst obsadilo 21. příčku, zatímco České Budějovice se umístily na 37. místě.

Analýzu odpadních vod v evropských městech provádí EMCDDA už od roku 2011. V prvních letech byla mezi vybranými městy i Praha, která v roce 2012 a 2013 byla v řebříčku s pervitinem dokonce na prvním místě. Od roku 2014 už ale mezi zkoumanými městy není.

Domů
Sdílet
Diskuse