Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2018 18:37
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Design pražských zastávek MHD je třeba osvěžit, říká primátorka. Zanedlouho budeme vídat jejich novou podobu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Po odpadkových koších nebo lavičkách jsou na řadě také zastávky MHD.

Praha je stále rozvíjejícím se komplexem historického dědictví, moderny a praktičnosti v otázkách logistiky nebo pohodlí obyvatel. Je proto třeba neusnout na vavřínech a neustále pracovat na nových konceptech budoucí tváře hlavního města. V ulicích je stále mnoho prvků, které postupem času zastarávají nebo zcela ztrácí svou funkci. Vzpomeňme si například na současnou podobu zastávek městské hromadné dopravy – jsou špinavé, poničené, posprejované a nepěkné. Magistrát by proto uvítal designovou změnu.

V nedávné minulosti došlo a stále dochází k renovaci jiných zařízení „z ulice“. Soutěží o změnu designu prošly například lavičky, odpadkové koše nebo stojany na kola. Pražská primátorka Adriana Krnáčová se nyní nechala slyšet, že podobnou přeměnou projdou i více než dva tisíce zastávek MHD.

„Pokračujeme v kultivaci veřejných prostranství a po lavičkách, odpadkových koších a stojanech na kola vybereme nový vzhled i pro zastávky. Výhledově by mělo proměnou postupně projít až 2000 zastřešených zastávek a já věřím, že se nám podaří najít takový design, který bude citlivý, moderní, ale přitom vkusný a nadčasový,“ cituje Aktuálně.cz Krnáčovou. Přitom by byla ráda, aby byl konečný výsledek zároveň snadný na údržbu a odolný vůči vandalům.

Konečnou podobu zastávek nebo zábradlí se dozvíme až na podzim tohoto roku, kdy skončí architektonická soutěž. Do té doby nám nezbývá než čekat, kterou evropskou metropolí se možná autoři nechají inspirovat. Že by Paříž, Londýn nebo Berlín?

Ilustrační foto

Design pražských zastávek MHD je třeba osvěžit, říká primátorka. Zanedlouho budeme vídat jejich novou podobu
Zdroj: pexels.com
Domů
Sdílet
Diskuse