Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. března 2018 10:23
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Brněnští vědci vyvinuli unikátní multifunkční hydrogel, kterým budou moci léčit zlomené kosti i popáleniny

ZAJÍMAVOSTI BRNO
Uložit Uložené

Speciální látka podle odborníků dokáže vyřešit hned několik našich nepříjemných problémů.

Vědcům z Výzkumného centra zaměřeného na oblast živých věd, pokročilých materiálů a technologií (CEITEC VUT v Brně) se po deseti letech bádání a zdokonalování podařilo vyvinou speciální hydrogel, který bude efektivně pomáhat v mnoha medicínských odvětvích. Pacientům se bude podávat například k léčbě rakoviny, popálenin nebo zlomenin. Jedinečný gel do jisté míry připomíná lepidlo na kosti.

Ilustrační obrázek

Brněnští vědci vyvinuli unikátní multifunkční hydrogel, kterým budou moci léčit zlomené kosti i popáleniny
Zdroj: pixabay.com

Za skvělým úspěchem českých vědců stojí zejména trojice odborníků – Lucy Vojtová, Lenka Michlovská a Josef Jančář. Ti si látku viskózního roztoku polymeru již nechali patentovat. Hydrogel je k lidskému organismu velmi šetrný a jeho aplikace se provádí natřením, sprejem nebo injekční stříkačkou. V kontaktu s lidským tělem nebo modrým světlem gel ztuhne a začne uvolňovat potřebné látky pro zmírnění bolesti nebo urychlení hojení. 

Takové vlastnosti z něho dělají ideální „lepidlo“ pro naše zlomené kosti. K zaschnutí mu totiž stačí jen přibližná teplota 37 stupňů a na rozdíl od jiných existujících látek, které zasychají při vyšších teplotách, neohrožuje okolní tkáň. Zároveň si údajně poradí i s velmi drobnými frakturami, které je dnes obtížné léčit.

Doporučeno
Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká Miroslav pracuje čtyři roky uprostřed brněnského Cejlu. „Romové jsou nuceni pracovat načerno, bydlí kvůli tomu nedůstojně,“ říká 7. dubna 2024 13:30

„Doba jeho účinku je nastavitelná jak jeho chemickým složením, tak i dobou a intenzitou aplikace modrého světla. Během jeho životnosti může docházet k postupnému uvolňování například proteinů, které přispívají k hojení tkání. Gel může sloužit i k řízenému uvolňování chemoterapeutik pro léčbu rakovinového bujení,“ popisuje další využití hydrogelu  Lucy Vojtová.

Domů
Sdílet
Diskuse