Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
17. března 2018 19:15
Čas čtení 5:57
Michal Beňo

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jedna z nejbestiálnějších masových vražd v historii USA.

V následujícím článku si řekneme něco o Richardu Franklinu Speckovi, jeho životě, dopadení a brutálním činu, který otřásl celým Chicagem.

Píše se 14. červenec 1966 a investigativnímu novináři jménem Joe Cummings z WCLF volá vystrašený policista: „Rychle, jsem na 2319 East na 100. ulici. Potřebuji pomoc!" Reportér je asi blok daleko. Nezaváhal a rychle obrátí vozidlo. Za dvě minuty je na místě. Když dorazí na místo určení, vidí před domem rozrušeného mladíka v policejní uniformě. Okamžitě je mu jasné, že sehnat informace nebude jednoduché, a proto se rozhodne vstoupit na místo činu sám. Jakmile otevře dveře, vidí na rozhraní haly mladou dívku, zřejmě ubodanou. Kolem ní je kaluž krve. Na první pohled je mrtvá již nějakou dobu. Reportér obrátí oči na policistu. Ten jen mlčky ukáže na druhé patro. Reportér opatrně obejde mrtvolu a zamíří na schodiště. Chvíli zaváhá, ale náhle ho do nosu udeří charakteristický zápach lidské krve – zápach smrti.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: wikimedia.com, photo by John H. White

Váhavě pokračuje dál. Pohled do prvního pokoje mu zvýší hladinu adrenalinu. Tři znetvořená ženská těla různě poházená po pokoji, plno krve. Reportér je profesionál. Ví, že nemůže dovnitř, a tak si přes dveře udělá hrubý náčrtek místa činu. Obejde všechny místnosti a skic do poznámek přibývá. Je už skoro hotový, když uslyší sirény blížících se policejních aut. Nahlédne ještě rychle do koupelny, kde ho však čeká výjev, který se mu vryje do paměti do konce života.

Další zmasakrované tělo, tentokrát však brutálně znásilněné a s rozsekanými genitáliemi. Reportéra okamžitě polije pot, rychle vyběhne z domu a začne nekontrolovaně zvracet. Od svého policejního zdroje zároveň zjišťuje, že vraždu osmi dívek někdo viděl a přežil. Překvapený Cummings se posbírá a zamíří k vedlejší budově. Hledanou oběť najde v druhé místnosti, kde doktor právě dává drobné asijské dívce injekci. Jediný přeživší svědek stále vzlyká a je v šoku, když zaregistruje přítomnost dalšího muže, dostane hysterický záchvat a schová se za doktorova záda.

 

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: photo by PublicDomainPictures, pixelbay.com

Joe Cummings pochopí závažný stav pacientky, od doktora si vyžádá jen její jméno a klidně odchází do auta, přičemž rádiem se okamžitě spojí s redakcí: „Osm studentek, zdravotních sestřiček, bylo zavražděno na koleji patřící nemocnici v jižním Chicagu! Chci to do odpoledních zpráv! Rozumíte?" zdůrazňuje reportér. Jak si připravuje první skripty blížícího se vysílání, někdo prudce zaťuká na okno.

Frank Flanngan, velitel městského oddělení vražd, ho vyzve, aby vystoupil z vozidla, přičemž mu vysvětluje, aby ve vysílání nemluvil o podrobnostech případu. Vyšetřovatel se zná s Cummingsem přes 10 let, a tak není důvod chodit kolem horké kaše. „Nikdo kromě vraha nebude znát podrobnosti a také není třeba lidi strašit," vysvětluje Flanngan policejní strategii.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: pinterest.com, photo by Chris Schenk

Chytit vraha nedělá chicagské policii velké problémy, i přesto se vše skoro pokazí. Poručík Emili Giese učiní s pomocí přeživší Corazon Amuraové předběžný popis vraha. Dívka ho upozorní na jeho divný přízvuk. Po analýze všech stop rozhodne daktyloskopie. Policisté najdou několik zřetelných mužských otisků, dva dokonce ještě krvavé. Seržant Hugh Granahan přinese šéfům kopie z počítače a zároveň nahlas cituje z papíru: „Richard Franklin Speck, narozený 6.12.1941, několikrát trestaný." Popis a obrázek vraha zveřejní všechna média. Letáky visí na každém rohu, v každém baru, v každém hotelu. Ochotní studenti je roznášejí po obchodech a školách. Pachatel nemá žádnou šanci.

Mezitím se jde Speck ubytovat pod falešným jménem do hotelu Star na Západní Medison 617. Je mu jasné, že ho recepční poznal, ale už se mu utíkat nechce. Zavře za sebou dveře a pokusí se v hotelové koupelně o sebevraždu –podřízne si žíly. Zaměstnanci hotelu přivolají záchranku a Speck je přijat 17. července v 0:30 na chirurgickém oddělení Cook County Hospital. Když se po úspěšné operaci probere z narkózy, stojí u jeho lůžka dva policisté. Už 72 hodin po bestiální masové vraždě. Zatýkací formulku už Speck slyšel tolikrát, že se nad tím vším jen pousměje.

 

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: photo by TryJimmy, pixabay.com

Kdo je vlastně Richard Franklin Speck? Narodil se v obci Kirkwood, devět kilometrů jihozápadně od Monmouth ve státě Illinois. V šesti letech přijde o otce a od té doby to s ním jde z kopce. Od 12 let pravidelně popíjí alkoholické nápoje a jeho vrstevníci potvrzují, že by nebylo dne, kdy „nebyl pod parou". Alkoholik a drobný zločinec má 25 let a už 20 záznamů v rejstříku trestů. Na předloktí má vytetované „Zrozen pro peklo!". Je nezaměstnaný, většinou se fláká po městě nebo sedí v cele předběžného zadržení. V opilosti pobodal cizího muže v baru, vykrádá obchody, když získá místo řidiče kamionu, stihne za týden třikrát nabourat. V jeho papírech je poznámka: „Jedná se o nepřizpůsobivého člověka, který není schopen zařadit se do běžného života."

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: wikipedia.org, photo by unknown Dallas Police Department employee

V noci 13. července poté, co popíjí alkohol v několika pochybných chicagských barech, vyrazí k internátu sestřiček, které studují u nemocnice v jižním Chicagu. Všechny dívky patří k výborným studentkám a na své povolání se těší. Osud má s nimi však jiné plány. Když Speck před půlnocí zazvoní u vchodu domu číslo 2319, otevře mu nic netušící dívka v domnění, že se vracejí její tři kamarádky. V přítmí uvidí muže, který má v jedné ruce pistoli a ve druhé nůž. Dívka se strašně vystraší a celé ustrne. Muž pomalu nohou zavře dveře a zavleče dívku do pokoje k jejím kamarádkám. V pokoji jsou další dvě dívky, které začnou křičet a snaží se uprchnout.

 

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: photo by janmarcust, pixabay.com

Křik přivolá další spolubydlící. Speck má co dělat, aby dívky zpacifikoval. Nešetří ranami, vyhrožuje střelbou, přičemž se snaží dívky spoutat. Během tohoto zmatku, křiku, pláče a snahy o útěk se podaří jedné z dívek, Corazon Amuraové, schovat pod postel. V chaosu a asi i dílem nadbytečného alkoholu unikne násilníkově pozornosti. Dívka je tak celou dobu svědkem vraždění a masakrování svých kamarádek. Brutální vraždy přímo nevidí, ale velmi dobře slyší nářek a prošení umírajících žen. Deset dní není schopna ucelené výpovědi. Je hospitalizována a ocitne se v péči těch nejlepších psychiatrů. Policisté se musí při výsleších obrnit trpělivostí. Ta však nakonec přinese kýžené výsledky.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: wikimedia.org, photoby Dallas Police Department

Dne 3. dubna 1967 dlouho očekávaný proces začne. Celých 75 minut popisuje asistent státního žalobce William Martin, jak Speck vraždil dívky jednu po druhé. Ne všichni přítomní jsou schopni jeho rozpravu snést. Vyvrcholením je svědectví Corazon Amuraové. „Obávám se, že tato soudní síň ve své historii neslyšela něco tak odporného, zvrhlého a trestuhodného." Vyhodnotí vrahovy činy soudce Herbert Paschen.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: Photo by neosiam from Pexels, pexels.com

V první řadě se Speck snaží svázat tři filipínské studentky – Valentinu Pasionovou, Merlitu Gargullovou a Corazon Amaruovou. Současně se pokouší stejným způsobem zvládnout ve vedlejší místnosti Pamelu Wilkeningovou, Ninu Schmealeovovou a Pat Matusekovou. Právě tehdy se podaří Corazon skrýt pod postel. Další oběti, Suzanne Farrisovou, Mary Ann Jordánovou a Glorii Davyvovou, už zvládne snadno. Jednu po druhé dívky odvleče do jiných pokojů, kde je pobodá nebo uškrtí. Poslední oběť Glorii Davyovovou nejprve znásilní, uškrtí a zohyzdí. Cora vždy vidí jen nohy svých spolubydlících. „Všechny jsem slyšela naříkat a prosit o milost," vzpomíná s pláčem Corazon. V soudní síni není jediného člověka, který by nesouhlasil s vyneseným trestu smrti. V pondělí 28. července 1971 však Nejvyšší soud Spojených států rozsudek smrti zruší. Nový soud tak rozhodne jinak: 400 až 1200 let bez možnosti propuštění.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: pixabay.com, photo by AJEL

Richard Speck zemřel ve čtvrtek 5. prosince 1991, přesně den před svou padesátkou. Tři dny předtím je hospitalizován v nemocnici Silver Cross v Joliet (60 km od Chicaga) pod falešným jménem (Elzbeezer Masa), protože si stěžoval na bolesti v hrudníku. „V časných ranních hodinách dostal silný infarkt a srdce to nevydrželo," řekl později ředitel nemocnice.

Po vrahově smrti udělal patolog chicagského Ústavu neurochirurgie, doktor Jan Edward Leestma, pitvu vrahova mozku a objevil zvláštní abnormality. „Dvě oblasti, tam, kde se nachází paměť a tam, kde vznikají silné emoční reakce, jako například hněv, jsou propojeny. Jakoby obě oblasti splývaly," píše ve své zprávě. Nález potvrzuje i doktor John Hughes, dlouholetý ředitel kliniky pro epilepsii z Illinoiské lékařské univerzity: „Za celou svou praxi jsem se s ničím podobným nesetkal. Nedivme se proto jeho asociálnímu chování." To se samozřejmě těžko vysvětluje pozůstalým. Speckovo tělo je zpopelněno a rozprášeno na neznámém místě.

Richard Speck: Masový vrah s atypickým mozkem, který si od soudu vysloužil 1200 let za mřížemi
Zdroj: wikimedia.org, photo by Stafford Smith

V květnu 1996, pět let po vrahově smrti, se dostala do rukou Billa Curtise, zaměstnance televizní stanice CBS v Chicagu, zvláštní kazeta. Po jejím zhlédnutí se mu, podle jeho slov, udělalo špatně a musel jít zvracet na toaletu. Na pornosnímku se v celé kráse předvádí nahý Richard Speck. Ukazuje svá ženská prsa, která mu pravděpodobně vyrostla po požití nějakého hormonu. Speck se na kazetě věnuje nechutným sexuálním hrátkám s černým milencem. Do kamery pak posílá zprávu: „Mám se tu jako na zámku! V životě jsem si takto nežil!"

Vyjadřuje se i k vraždám, které spáchal: „Pro ty holky to prostě byla špatná noc. Nic víc, nic míň." Popisuje i samotný skutek: „Nemyslete si, že uškrtit někoho je jednoduchá věc. To není jako v televizi. Trvá to přes tři minuty a pěkně si zamakáte," směje se do kamery. Kazeta vzbudila obrovskou nevoli mezi obyvateli města i celých Spojených států. „To není žádná spravedlnost, vraždí a žije si lépe než na svobodě," nadává John Schmale, bratr jedné ze zavražděných. Richard Speck tak znovu nezůstal svému tetování nic dlužen – opravdu se narodil pro peklo.

Domů
Sdílet
Diskuse