Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2018 11:24
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Z ruského letadla na dráze vypadlo zlato za 370 milionů dolarů. Tři tuny cihliček se povalovaly po zemi kvůli poškozené klice

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

V Rusku je očividně možné všechno. Nezáleží přitom na tom, co se v letadlech převáží.

Na dalekém ruském východě se odehrál incident jako z divokého akčního filmu. Letadlo AN-12 letecké společnosti Nimbus Airlines mělo odletět z letiště v Jakutsku, jenže při přípravě na odlet si inženýři nedali dostatečně velký pozor a nezkontrolovali, zda je vše zajištěno tak, jak je třeba.

Letadlo proto dostalo povolení k odletu a také se odlepilo od země, jenže krátce před tím se uvolnila poškozena klika na dveřích a na vzletovou dráhu začaly vypadávat zlaté cihličky i diamanty. Ruské ministerstvo vnitra později uvedlo, že v následujících hodinách bylo nalezeno 172 zlatých cihliček s hmotností téměř 3,5 tuny v hodnotě přibližně 368 milionů dolarů, přičemž letadlo muselo přistát na nedalekém letišti vzdáleném 26 kilometrů.

Spoustu cihliček proto mělo vypadnout i za hranicemi letiště, a tak se lidé sbíhali a snažili se najít zlato předtím, než se k němu dostanou ruské úřady. Celý náklad přitom tvořilo 10 tun zlata, takže kvůli nepozornosti inženýrů povypadávala více než třetina nákladu. Incident se bude důkladně vyšetřovat, aby se přišlo na to, jak vůbec mohlo k otevření dveří dojít.


 

Domů
Sdílet
Diskuse