Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2018 13:22
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Tvrdé rány, sexy ženy a špička domácí MMA scény. Velkolepý galavečer Oktagon 5 nabídl opět strhující podívanou

SPORT
Uložit Uložené

Ostrava v sobotu hostila nabitý galavečer pod hlavičkou domácí organizace smíšeného bojového umění Oktagon. Ve vyprodané hale bylo k vidění celkem jedenáct zápasů a opět se jednalo o senzační zážitek.

Ostré souboje, elektrizující atmosféra a do posledního místa vyprodaná hala. Tak nějak by se dal ve zkratce popsat velkolepý galavečer smíšených bojových umění s pořadovým číslem 5, se kterým domácí organizace Oktagon v sobotu zavítala do Ostravy. A podobně jako v případě předchozích turnajů se jednalo o památnou podívanou, na kterou budou diváci ještě nějakou dobu vzpomínat.

K vidění zde bylo celkem jedenáct zápasů (původně se počítalo se třinácti, dva ovšem musely být kvůli zranění či nemoci bojovníků zrušeny), ve kterých se fanouškům sportu v naplněné RT Torax Aréně mimo jiné představila i zvučná jména ze špičky domácí MMA scény – jmenovitě například oblíbenec diváků Gábor Boráros, šampion televizní show OKTAGON Výzva, Matěj Kuznik, Ludovít Klein a celá řada dalších. Pojďte se tedy s námi podívat, jak celá show probíhala.

Tvrdé rány, sexy ženy a špička domácí MMA scény. Velkolepý galavečer Oktagon 5 nabídl opět strhující podívanou
Zdroj: Oktagon 5
 

Pětici naplánovaných předzápasů zahájil ostrý duel dvou mladých borců. Proti Janu Slováčkovi se postavil ambiciózní Tomáš Ling Le Sy (zkráceně Tomáš Le), pro kterého se jednalo o teprve druhý zápas profesionální kariéry – a stejně jako v případě svého prvního zápasu odcházel jako vítěz. Souboj byl v neprospěch Slováčka po druhém kole zastaven doktorem, a Tomáš Le si tak na své konto připsal druhou cennou výhru.

Následoval jediný ženský zápas celého galavečera, ve které se proti sobě střetly za Česko Veronika Rodová a Judyta Rymarzak z Polska. Veronice Rodové se ale v nesnadném boji podařilo národní barvy uhájit a svoji vzdorovitou soupeřku porazila ve druhém kole na TKO.

Třetím na programu byl předzápas ostravského zápasníka Jana Širokého a Jana „Krále severu“ Malacha, který se na přípravu často přesouvá i do amerického gymu Alliance, kde spáruje s bojovníky UFC, jako jsou kupříkladu Dominick Cruz a hlavně Jeremy Stephens. Ani to však na Jana Širokého nestačilo. Ten totiž před svým domácím publikem nezaváhal a z vítězství se radoval poté, co zápas ve třetím kole ukončil na submisi (Rear Naked Choke). 

Zde se můžete podívat na všechny předzápasy 

Předposlední předzápas nabídl střet Michala Kotalíka, kontroverzní postavy druhé série show OKTAGON Výzva, a polského fightera Mateusze Pasiaka. Kotalík měl před sebou jedinečnou šanci získat si zpátky na svou stranu jak české, tak slovenské fanoušky, kteří ho po opakovaných problémech s děláním váhy skoro odepsali. A podařilo se mu to na jedničku. Hned v prvním kole totiž udolal Pasiaka na TKO, a mohl se tak radovat ze své už páté výhry v kariéře.

Dlouhého trvání však neměl ani poslední předzápas galavečera. V tom spolu síly poměřili David Kozma, několikanásobný šampion organizace GCF, a polský bijec Rafał Lewon, který ze svých čtrnácti výher ukončil zápas před limitem hned dvanáctkrát. Nikoliv však tentokrát. Z výhry se totiž nakonec radoval David Kozma, který soupeře porazil na TKO v prvním kole.

Tvrdé rány, sexy ženy a špička domácí MMA scény. Velkolepý galavečer Oktagon 5 nabídl opět strhující podívanou
Zdroj: Oktagon 5

Pak už přišla řada na hlavní kartu galavečera, která divákům nabídla šest očekávaných soubojů. Tím prvním byl střet semifinalisty show OKTAGON Výzva Ondřeje „Andrése“ Rašky z brněnského Jetsaam Gymu a talentovaného Miroslava Hladkého ze Slovenska. Jako kvalitnější bojovník se zde ukázal první jmenovaný, který svého oponenta porazil v prvním kolem na submisi (Rear Naked Choke) a jedná se tak pro něj už o druhou výhru v řadě. 

Střet Česka a Slovenska následoval i v dalším zápase. V tom proti sobě bojovali slovenský účastník první řady show OKTAGON Výzva Lukáš Pajtina a Pavel Simandl, reprezentant České republiky v řecko-římském zápase a amatérský mistr ČR v MMA. A i v tomto případě byl úspěšnější borec z Česka – Simandl porazil Pajtinu v druhém kole na TKO

Další zápas hlavní karty, další duel borců z opačných stran hranic a další úspěch pro Česko. A jediný zápas, který nebyl ukončen před limitem. Česká těžká váha Michal Martínek utržil vítězství na body proti o patnáct let staršímu Krištofu Nataškovi, který v zápase projevil velkého bojového ducha. Na výhry to však nestačilo, a Michal Martínek tak postupuje do finále o titul šampiona těžké váhy, které proběhle letos v létě v Praze.

Tvrdé rány, sexy ženy a špička domácí MMA scény. Velkolepý galavečer Oktagon 5 nabídl opět strhující podívanou
Zdroj: Oktagon 5

O jeden z nejkrvavějších zápasů galavečera se postarali Miloš Petrášek a ukrajinský zápasník Nikita Buliga. Z tvrdého souboje nakonec vyšel jako vítěz domácí borec, který vždy předvádí atraktivní podívanou a všechny své vítězné zápasy ukončil už před limitem. A jinak tomu nebylo ani tentokrát – duel byl v neprospěch Ukrajince zastaven doktorem po druhém kole, a Miloš Petrášek se tak radoval ze zasloužené výhry.

Předposlední zápas hlavní karty byl přinesl přesně to, co od něj diváci očekávali – poutavý zápas a vítězství domácího bojovníka. Tím nebyl nikdo jiný než oblíbený Gábor Boráros, kterému se podařilo vrátit se na vítěznou vlnu. Svého zkušeného polského soupeře Mariusze Radziszewskiho se mu podařilo porazit v druhém kole na TKO a za bouřlivých ovací pak vyskočil na konstrukci klece, aby ve vítězné euforii divákům poděkoval za jejich podporu.

Zlatým hřebem galavečera se stal souboj Ludovíta Kleina ze Slovenska, který má zkušenosti z prestižních evropských organizací ACB nebo Cage Warriors, a českého zápasníka Matěje Kuzníka, který má ve svých teprve dvaadvaceti letech za sebou už celou řadu úspěchů. K těm ale včera bohužel další nepřidal. Z vyrovnané bitva se nakonec radoval Ludovít Klein poté, co byl zápas ve čtvrtém kole zastaven doktorem.

K vidění tak bylo opravdu solidní množství kvalitních zápasů a žádný z diváků jistě neodcházel domů zklamaný. A stejně to vidí i pořadatelé. „Jsme nadšení z přístupu bojovníků a z toho, že se nám společně s nimi a naším týmem daří vytvářet něco speciálního. Dokázali jsme, že zdaleka vše není jen o penězích, ale o skutečném úsilí, zájmu o věc, upřímnosti, otevřené komunikaci a cestě za společným snem a cílem,“ zhodnotil galavečer Ondřej Novotný, jeden ze zakladatelů Oktagonu. 

A na co se můžeme těšit dále? Není toho málo. Fanoušci smíšených bojových umění si již v tuto chvíli mohou zapsat do kalendáře datum 26. 5. 2018, kdy organizace Oktagon se svým galaverečem s pořadovým číslem 6 zavítá na východ Slovenska do Košic. Pár měsíců nato pak bude následovat sedmý galavečer v pražských Štvanicích a těšit se můžeme i na celoroční pyramidu weltrové váhy s vyústěním na podzim. 

Jedním z aktuálních plánů Okagonu je rovněž milovníkům MMA přinést tolik žádaný souboj mezi slovenskou jedničkou Attilou Véghem a českým borcem Karlosem „Terminátorem“ Vémolou, kterému organizace na včerejším galavečeru nabídla termín boje 17. 11. 2018 v O2 Aréně v Praze. „Oktagon splnil Vémolovy podmínky, které Karlos měl a zápasu nic nebrání,“ řekl Novotný. „Karlos věděl, jak se celá věc má a celou dobu vyzýval on mě. Já ho tedy čekám v toto velké datum, na jeho půdě v Praze,“ dodává Végh.

Zda však na tento návrh Karlos, který je vázán dlouholetým kontraktem s konkurenční organizací XFN, nakonec kývne, se budeme muset nechat překvapit. Jisté je jen to, že střet těchto dvou velikánů by si přál vidět snad každý fanoušek bojových sportů. Včetně nás.

Tak či onak bude letošní rok pro organizaci Oktagon nabitý až k prasknutí, čeká nás množství dalších skvělých fightů a my u toho rozhodně nebudeme chybět. A co vy?

Domů
Sdílet
Diskuse