Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. března 2018 14:48
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Poslední fotky 14leté dívky z Osvětimi, ze kterých mrazí. Zbili ji a nakonec zavraždili, přestože byla nevinná

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na zločiny z minulosti by se nemělo nikdy zapomenout.

Umělkyně Marina Amaral se již dlouhá léta věnuje kolorizování starých historických fotografií. Neváhá ani v momentech, kdy se jí do rukou dostanou depresivní snímek přímo z druhé světové války. V té byly spáchány nepředstavitelné zločiny proti lidskosti a tisíce z nich se odehrály právě v koncentračním a vyhlazovacím táboře Osvětim. I odtud pochází fotografie mladé 14leté dívky.

Její jméno znělo Czeslawa Kwoka. Marina si fotografii mladé Czeslawy na kolorizování vybrala proto, aby jí dala šanci vyprávět příběh, který ji nakonec připravil o život. Umělkyně věří, že lidé se umí vžít do příběhů z historie mnohem jednodušeji, pokud je mají šanci vidět barevně.

Poslední fotky 14leté dívky z Osvětimi, ze kterých mrazí. Zbili ji a nakonec zavraždili, přestože byla nevinná
Zdroj: Marina Amaral/Wilhelm Brasse

Fotografie přitom původně vytvořil Wilhelm Brasse, fotograf přímo z Osvětimi a vzpomněl si i na pár chvil, v nichž měl šanci setkat se s ní. Po příjezdu do Osvětimi nerozuměla, co od ní vyžadují, a tak ji dozorkyně zmlátila holí přímo po tváři. Zbitá dívka si pak měla sednout a nechat se vyfotografovat. Krátce předtím si vysušila slzy z očí a otřela si zakrvácený ret, ale na fotografiích je i tak vidět škoda, kterou dozorkyně napáchala.

Už nikdy nesmíme dopustit, aby museli lidé jako Czeslawa trpět jen proto, že se narodili do konkrétní rodiny. I toto malá dívka v Osvětimi zahynula bez bližšího vysvětlení, a tak nám musí sloužit jako výstraha před myšlenkami, které se v Evropě opět začínají probouzet.

Domů
Sdílet
Diskuse