Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2018 13:31
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

První transplantace hlavy bude děsivým zážitkem. Lékaři varují před bolestí, jakou ještě nikdy nikdo nezažil

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Přesun celé hlavy na jiné tělo je mimořádně náročný zákrok.

Medicína se posouvá mílovými kroky dopředu a dnes již dokážeme transplantovat téměř každou část lidského těla. Jednou z výjimek je však hlava a všechny její příslušné orgány. Odstranit člověku celou hlavu a připevnit ji na jiné lidské tělo si ještě netroufl žádný z expertů po celém světě, ale už v červnu tohoto roku se o to pokusí italský chirurg Sergio Canavero.

Expert už má připravený přesný chirurgický plán a co víc, našel dokonce i testovací subjekt. Tím se stane Rus Valerij Spiridonov trpící Werdnig-Hoffmannovou chorobou, který ztrácí kontrolu nad vlastním tělem a brzy velmi pravděpodobně zemře. Rozhodl se tak posloužit vědě. Canavero nastínil gigantickou operaci složenou ze 150 doktorů a sestřiček, která bude trvat až 36 hodin. Ve finále si však věří.

První transplantace hlavy bude děsivým zážitkem. Lékaři varují před bolestí, jakou ještě nikdy nikdo nezažil
Zdroj: pxhere.com

Jeho kolegové jsou ale mnohem skeptičtější. Dr. Hunt Batjer, prezident Americké asociace neurochirurgů, celý nápad neschvaluje, spolu s jinými experty se totiž shoduje na tom, že výsledek by mohl být mnohem horší než smrt. Při transplantaci jakéhokoli orgánu ho totiž nestačí jen propojit se zbytkem lidského těla. Je třeba také počkat, zda ho tělo přijme, nebo jej bude vnímat jako invazivní orgán a nasadí vůči němu svůj imunitní systém, což ústí v ještě větší problémy.


V takovém případě je obvykle třeba celý orgán odstranit a nahradit zcela novým, ale problémů při transplantaci hlavy je hned několik. Tím největším je dárcovství. Ledvina je jedna věc, ale jen velmi málo lidí je ochotno věnovat svůj život ve prospěch někoho jiného. Někdo by mohl argumentovat, že vzácné orgány jako játra se přece několikrát za týden najdou, ale záleží i na zemřelém. Není téměř ničím snem být pohřben nebo zpopelněn bez hlavy, kde se nachází náš mozek a tím pádem i myšlenky, vzpomínky, minulost a vize do budoucnosti.

První transplantace hlavy bude děsivým zážitkem. Lékaři varují před bolestí, jakou ještě nikdy nikdo nezažil
Zdroj: maxpixel

Pokud se zbývající části těla rozhodnou hlavu a její orgány nepřijmout, nastanou problémy. Orgány sice fungovat budou, ale v ideálním stavu by potřebovaly delší dobu klid, aby se seznámily se zbytkem lidského těla a zotavily se. Při problémech budou na orgány hlavy útočit všemožné obranné systémy. Není jasné, jak to bude pociťovat samotný pacient, ale experti se jednoznačně shodují na osudu horším než smrt. Nejčastěji skloňovaným termínem je slovo šílenství, ale bolest může být tak silná, že o ní pacient nebude schopen dát ani vědět. Nikdo na planetě ji prý ještě nezažil.

Navíc, mnoho vědců si klade otázku, zda má transplantace hlavy vůbec reálný přínos. Ano, pokud půjde vše podle plánu, příjemce bude pokračovat v životě, ale za jakou cenu? To opět nevíme a ukáže nám to jen čas a experimenty, ale existuje několik variant. Člověk může přijít o své vzpomínky a paměť, ale také nemusí ani vědět, jak se ovládá lidské tělo, protože se nachází ve zcela novém.

První transplantace hlavy bude děsivým zážitkem. Lékaři varují před bolestí, jakou ještě nikdy nikdo nezažil
Zdroj: pixabay.com


Další pohled na věc hovoří o tom, zda ve skutečnosti jde o darování hlavy, nebo zbytku lidského těla. Zmíněný experiment je pro vědecké účely, ale technicky hlava jako řídící orgán představuje hlavní jednotku a tělo se stává darem. Příjemcem by tedy v budoucnu mohl být právě ten, jehož hlava je připevňována na cizí lidské tělo.

Domů
Sdílet
Diskuse