Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2018 15:58
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

V Česku žije nejvíce obyvatel od konce 2. světové války. Stále ovšem pomalu stárneme

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Hranice počtu obyvatel v České republice překonala hranici 10,6 milionů. Stalo se tak poprvé od druhé poloviny 40. let.

Český statistický úřad zveřejnil předběžné výsledky sledování demografických ukazatelů České republiky pro minulý rok. Výsledky ukazují, že po velmi dlouhé době u nás v roce 2017 stoupl počet obyvatel nad hodnotu 10,6 milionu. Naposledy bylo podobné číslo spočítáno s koncem 2. světové války. Tehdy ovšem s přihlédnutím na spojení dvou národů – Česka a Slovenska

V samostatné České republice bychom tedy nikdy v historii tolik obyvatel nenašli. Nutno podotknout, že ze značné části mohou za pokoření pomyslné hranice počtu obyvatel zejména migranti ze zahraničí. Ani další demografické ukazatele nejsou méně zajímavé. Naše populace stále stárne, přestože se rodí více dětí. Zvýšil se počet svateb a bohužel i rozvodů. Podívejte, jak je na tom Česko v konkrétních číslech.

V Česku žije nejvíce obyvatel od konce 2. světové války. Stále ovšem pomalu stárneme
Zdroj: pexels.com

„Vloni jsme zaznamenali z pohledu časových řad několik rekordů. Prvním z nich je překročení hranice 10,6 miliónu obyvatel, která byla naposledy zaregistrována na konci druhé světové války. Počet seniorů se přehoupl přes hranici dvou miliónů a počet narozených dětí rostl čtvrtým rokem v řadě. Novorozenců bylo nejvíc od roku 2011,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Přesně nyní žije v České republice 10 610 055 obyvatel. Oproti předcházejícímu roku vzrostlo toto číslo o 31,2 tisíc obyvatel, z něhož více než 28 tisíc tvoří migrační saldo, tedy rozdíl mezi počtem vystěhovalých a přistěhovalých jednotek. V konečném výsledku se do Česka přestěhovalo na 41 tisíc lidí ze zahraničí - to je o 8 tisíc více, než v roce 2016. Z toho bylo přibližně 10,3 tisíc Ukrajinců, asi 6,3 tisíc Slováků, téměř 2,9 tisíc Rusů a bezmála 2,2 tisíc Vietnamců. Do zahraniční se vystěhovalo 17 700 lidí.

Průměrný věk obyvatel se zvýšil ze 42 let na 42,2 let. Počet seniorů nad 65 let vzrostl meziročně o 3 %. V roce 2017 se živě narodilo téměř 115 tisíc dětí, přičemž se jedná o nejvyšší číslo za posledních šest let. Roste tedy také úhrnná plodnost, kdy na jednu ženu aktuálně připadá 1,67 dítěte.

V Česku žije nejvíce obyvatel od konce 2. světové války. Stále ovšem pomalu stárneme
Zdroj: pexels.com

Rekord ovšem v těchto souvislostech přirozeně padl i v kategorii úmrtí – v minulém roce zemřelo nejvíce lidí za posledních dvacet let. Největší počet lidí zemřel hned v prvních dvou měsícíh roku, kdy se u nás naplno rozmohla chřipková epidemie. Naopak nejméně lidí zemřelo v červenci.

Vyrostl také počet sňatků. Nejvíce se snoubenci brali v červenci, nejméně v lednu. Ženichům bylo v největším počtu případů 30 let, nevěstám zase 37 let. 

S rozvodovostí jsme si ovšem nepolepšili. Ba naopak. Meziročně vzrostla o 0,8 tisíc jednotek a v celkovém výsledku se rozvody loňského roku dotkly více než 28 tisíc nezletilých dětí. Intenzita rozvodů byla největší v době trvání manželství tří až šesti let.

Domů
Sdílet
Diskuse