Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2018 11:01
Čas čtení 0:00
Peter Pavlík

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Mel Gibson a Danny Glover jako milované policejní duo.

„I'm too old for this shit“

Filmové plátno zná řadu nerozlučných dvojic, které se staly legendami. Laurel a Hardy, Butch Cassidy a Sundance Kid, případně komediální dvojice Bud Spencer a Terence Hill. Aby jejich interakce fungovala, je třeba najít co nejvíce funkčních znaků, které je rozdělují a zároveň spojují.

Z jejich rozdílných charakterů následně vzniká pro diváka mnoho atraktivních situací. A ne pouze komických, jak by se na první pohled mohlo zdát. V našich kultovinách se budeme tentokrát věnovat sérii, obsahující jednu z nejpopulárnějších dvojic kinematografie. Smrtonosné zbrani.

 

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Dvojice detektivů Martin Riggs a Roger Murtaugh se objevila ve čtyřech celovečerních filmech a jejich příběhy se již stihly nesmrtelně zapsat do srdcí fanoušků. A jak to v podobných případech bývá, všechno to mohlo být jinak.

Psal se rok 1982 a kinosály se s úspěchem prohnala akční komedie 48 hodin. Producent Joel Silver zavětřil úspěšný model a hledal způsob, jak na úspěchu eskapád Eddieho Murphyho a Nicka Nolteho navázat.

Volba padla na scénář začínajícího Shanea Blacka. Příběh dvou válečných veteránů, momentálně policistů, vypadal lákavě. Mísil zajímavé postavy, akci a humor. I když ne v takové míře jako ve finální podobě. Původní verze byla totiž mnohem temnější a vlastně s titulem, který jsme nakonec viděli, neměla moc společného.

Na zjemnění výsledku byl budoucím režisérem Richardem Donnerem najat Jeffrey Boam. To však už předbíháme. První režisérskou volbou byl Ridley Scott. Po špatných zkušenostech s natáčením Blade Runnera ho ale studio odmítlo.

Dalším z oslovených se stal legendární Leonard Nimoy. Spock z původního Star Treku. Ale ten, i kvůli zmiňované pochmurnosti, neprojevil zájem a odešel si natočit remake francouzského hitu Tři muži a nemluvně.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Zajímavé je, že tato slušná (i když už téměř zapomenutá) komedie dokázala vydělat více než první Smrtonosná zbraň. Z krátkodobého hlediska to byl tedy dobrý tah. Jeho místo nakonec zastoupil Richard Donner. Skvělý řemeslník a zejména žánrový chameleon.

Už v té době měl na kontě tři budoucí klasiky a navíc každou v jiném žánru i stylu. Nebo znáte rozdílnější filmy než horor Přichází Satan, komiksovku Superman a dětské dobrodružství Goonies?

Klíčovým aspektem úspěchu projektu však bylo herecké obsazení. Zvažování byli například Kurt Russell, Patrick Swayze, Liam Neeson, Michael Douglas nebo Bruce Willis. Paradoxem je, že posledně jmenovaný odmítl roli kvůli Smrtonosné pasti, kterou odmítl Mel Gibson. Příští Martin Riggs.

Ve scénáři nebyla rasa jeho partnera definovaná a hledal se prostě někdo, kdo by měl s Gibsonem potřebnou chemii. Volba padla na Dannyho Glovera. Oba představitelé si okamžitě padli do oka a vůbec nevadilo, že Glover byl o deset let mladší, než předepisoval scénář. Jeho hláška „I'm too old for this shit“ stihla i tak zlidovět.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Natáčení začalo v srpnu 1986 a neobešlo se bez nepříjemností. To, že Mel Gibson během natáčení kouřit dvě krabičky denně a občas musel během akčních scén dostávat kyslík, nebyl ten největší problém. Produkci totiž postihla nehoda, kdy byl na motocyklu zabit slavný kaskadér Dan Robinson. Právě jemu je věnován tento film.

Po ukončení natáčení se šlo tradičně do střižny, ale výsledný produkt byl i přes humorné vsuvky stále příliš temný. Padlo tedy rozhodnutí ho zlehčit. Na podlaze střižny tak skončila například první Riggsova scéna.

V původním openingu se dostal pod vlivem alkoholu do potyčky v baru. Následkem zjemnění byla vystřižena scéna se sniperem ohrožujícím děti ve škole a také původní závěr.

V něm se Riggs s Murtaughem rozejdou a zavřou si dveře k případným pokračováním. Když však tvůrci viděli, jak navzájem parádně fungují, použili alternativní konec, který známe. Všechny tyto scény naleznete na DVD čtvrté části.

Premiéra byla 6. března 1987 a úspěch v kinech byl velký. Při rozpočtu 15 milionů dolarů se podařilo utržit přes 120, z čehož více než polovina pocházela z domácí půdy. Tomuto výsledku rovněž jistě přispěl i legendární recenzent Roger Ebert.

Ten označil film za nejen skvělý akční thriller, ale také funkční drama. A to muselo diváky zaujmout.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Nezapomínejme, že se pohybujeme v osmdesátých letech. Kina valcovali neprůstřelní hrdinové jako John Rambo, případně John Matrix z Komanda. Na rozdíl od titulů dvojice Schwarzenegger/Stallone však Smrtonosná zbraň nabídla i jev, který nebyl v tomto žánru využíván.

A tím byla civilnost. Donner nabídl návštěvníkům kina lidi z masa a kostí. Byli zranitelní a zdaleka ne dokonalí.

Hlavní hrdina se sebevražednými sklony byl totiž v té éře něčím nevídaným. Projekt dokonce získal oscarovou nominaci. I když pouze v technické kategorii za nejlepší zvuk. Nenápadně tak začala žánrová revoluce, dokonaná o rok později Smrtonosnou pastí. Pokud si tyto dvě série pletete, věřte tomu, že tomu tak být nemuselo.

Na videokazetách totiž při úvodním titulku zazní překlad názvu jako Vražedná zbraň. Titul z obalů však byl lákavější a u něj už navždy zůstalo. Do našich kin se však vinou socialistické cenzury nedostal. Prvním filmem série, který jsme si mohli vychutnat na plátně, tak byla až dvojka. I to až tři roky po její premiéře.

Pokračování bylo otázkou času a přišlo po dvou letech. Původní scénář Shanea Blacka končící Riggsovou smrtí byl odmítnut a budoucí autor Posledního skauta a třetího Iron Mana zůstal pouze u tvorby základního příběhu.

 

Projekt po něm převzal již zmíněný Jeffrey Boam. Tentokrát už jako hlavní scenárista. A tón jedničky zlehčil.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Přibylo více humoru a na jeho pořízení byla napsána postava Lea Getze. Joe Pesci se role zhostil s obrovskou chutí a bez něj si už tuto sérii nedokážeme představit. Při tvorbě svého charakteru se inspiroval návštěvou Disneylandu s Mickeym Rourkem.

Jeho neustále „okey, okey, okey“ pochází z historky, kdy se dvě hvězdy ptaly na informace a dotyčný jim je vysvětloval za neustálého opakování tohoto slova.

Rozpočet byl navýšen téměř o polovinu a za 28 milonů se dalo natočit mnohem více epických akčních scén než v relativně komorní jednotce. Vzhledem k zjemňování vyznění první části je obrovským paradoxem, že dvojka se během natáčení stávala „temnější“.

V původním scénáři měla totiž hrdinova nová láska Rika s tváří Patsy Kensit přežít. Dokonce je natočen i konec, kde se jako pár s Riggsem chystají na oslavu díkuvzdání k Rogerově rodině.

Rovněž závěr zůstal relativně otevřený. V té době nikdo nevěděl, zda se tvůrci pustí do dalšího pokračování. Schválně si zkuste prohlédnout poslední scénu této části bez vědomí toho, že se bude v sérii pokračovat. Zraněný Riggs ležící v Rogerově náruči za zvuků Knocking on Heaven's Door rozhodně není stoprocentní happy end.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Po premiéře však bylo okamžitě jasné, že se bude pokračovat. Tržby oproti prvnímu dílu narostly, což bylo koncem osmdesátých let neuvěřitelný jev. Diváci nakonec nechali v pokladnách po celém světě téměř 228 milionů dolarů.

Divácké reakce byly díky větší porci humoru ještě příznivější a mnoho lidí považuje druhou část za nejzdařilejší díl série. A není divu. Scény jako bomba na záchodě, „prcgumovník“ nebo útok na přívěs se už dávno staly legendárními. Film získal nominaci na Oscara za střih zvukových efektů.

A krasojízda mohla pokračovat.

Premiéra trojky proběhla v roce 1992 a v té době už byl ze série skutečný fenomén. Mezitím se samozřejmě vyrojilo množství napodobitelů a žánr buddy movies začal být čím dál tím více populární. Dokonce i Sylvester Stallone si „opatřil“ parťáka s tváří Kurta Russella.

Řeč je samozřejmě o hitu Tango a Cash, jedné z nejlepších napodobenin tohoto vzorce. Rozpočet opět narostl, i když vzrůst na 35 milionů nebyl tak výrazný jako v případě druhého dílu.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Úspěch si však vybral svou daň. Ze scénáře napsaného opět Boamem, za spolupráce Roberta Marka Kamena, téměř úplně vymizely temné podtóny. S výjimkou Rogerových výčitek svědomí už jde o čistokrevnou akční komedii. Ačkoli původní myšlenka byla jiná.

Nová postava ztvárněná Rene Russo měla být původně muž se sebedestruktivními sklony připomínajícími Riggse v první části. Nakonec se od toho upustilo a prim zde hrají téměř sitcomové situace a velkolepé akční scény. Tvůrci měli v tomto případě velké štěstí.

Kvůli úvodnímu výbuchu byla vyhozena do povětří skutečná budova. V Orlandu na Floridě chtělo město zničit svou radnici a tak nabídlo filmařům, zda by ji nechtěli vyhodit do povětří. Producent Joel Silver samozřejmě ochotně souhlasil.

Zaplatil městu 165 tisíc dolarů a obě strany byly spokojeny. Poslanci vydělali a filmaři získali za minimální náklady velkolepý opening.

Prostředí určené pro finále bylo rovněž určeno k likvidaci. Šlo o neúspěšný developerský projekt domů pro boháče. Hlavní podmínkou pro štáb bylo, aby ho celý zničili. Prostě sen každého producenta akčních filmů.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Definitivní změna tónu série diváky trochu zaskočila, ale kladné ohlasy byly opět v ohromné převaze. A rovněž zvědavost na nové dobrodružství populární dvojice detektivů. Otvírací víkend v hodnotě 33 milionů dolarů patřil ve své době k jedním z největších v historii. Trajektorie vzestupných tržeb také pokračovala. Nakonec se výsledky zastavily až těsně nad 321 miliony dolarů.

Je proto překvapivé, že diváci se pokračování dočkali až po dlouhých šesti letech. Klíčovou roli v tom zajisté hrála neochota Mela Gibsona se do své slavné role vrátit.

Nakonec však producent našel 25 milionů důvodů, proč by tak měl učinit. V té době už úspěšný producent a oscarový režisér (Statečné srdce), tak nakonec na tehdejší rekordní honorář kývl.

Vrátily se rovněž všechny další oblíbené postavy a také několik nových. Nejvíce pozornosti na sebe zaměřil Jet Li jako hlavní záporák.

Jackie Chan odmítl ztělesnit zápornou postavu a Silver tak sáhl po další velké hongkongské hvězdě. Pro něj to znamenalo velký vstup do továrny na sny a diváci dostali jednoho z nejlepších záporáků série.

Dalším výrazným přírůstkem byl komik Chris Rock. Bylo tedy jasné, že návrat ke kořenům se nekoná a bude se pokračovat v humornějším podání.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Rozpočet byl neuvěřitelných 140 milionů dolarů (dobové zprávy hlásily 90) a tvůrci neponechali nic náhodě. V dokonalém stroji se však něco zaseklo a čtvrtý díl zklamal. Přepálené humorné eskapády se dostaly do popředí před příběhem a Smrtonosná zbraň definitivně ztratila kouzlo. Civilnost a realističnost byly definitivně pryč.

V žádném případě však nešlo o špatný či průměrný počin. Postavy byly stále sympatické, akční scény velkolepé (hlavně dálniční honička je stále úžasná) a příběh měl dobrý spád. Směrování atmosféry však bylo pro mnoho lidí studenou sprchou. Odrazilo se to i na tržbách. Ty byly poprvé nižší než v případě předchozího dílu.

Konečný součet 285 milionů dolarů tak musel být pro tvůrce zklamáním. Solidní, ale ne úžasné výsledky byly určitě zapríčenené i změnou doby. Akční komedie již byly mimo kurz a do popředí se dostávaly vizuálně stylizované akčňáky.

Jako například boční projekt Silvera a Warnerů k tomuto filmu. Jistý Matrix.

Kultoviny, které musíte vidět: Napínavá, vtipná a nezapomenutelná Smrtonosná zbraň
Zdroj: Warner Bros.

Na otázku, zda bude pětka, se zdvořile odpovídalo, že nikoho před lety nenapadlo, že by mohla být dvojka. Gloverova kariéra se nikdy pořádně nenastartovala a Mel Gibson se začal soustředit na vlastní režijní projekty. Jednou za čas se uzavření série sice připomíná, ale její reálný návrat je nepravděpodobný. A možná je to dobře.

Při vzpomínce, kam se dopracovala příbuzná Smrtonosná past a v jakém stylu se nyní točí podobné žánrovky, buďme rádi, že série skončila se ctí. Seriál na motivy této nesmrtelné klasiky je toho důkazem.

Domů
Sdílet
Diskuse