Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2018 20:24
Čas čtení 0:00
Sona O.

10 znaků, že tě tvůj partner jen zneužívá

Uložit Uložené

Je jedno, jak moc jsi inteligentní či citově vyspělý. Každý se může ocitnout ve vztahu, ve kterém ho partner jen využívá. Citové vydírání, manipulace, lži, to je jen zlomek emocionálního tlaku, kterému se dá jen těžko ubránit.

Možná ses ocitl už i ty ve vztahu, ve kterém ses cítil spíše jako věc či chvilková zábava než jako hodnotná lidská bytost. Citové vydírání ze strany partnera v jakékoli podobě určitě není v pořádku a neměl bys ho ignorovat. Většinou bývá signálem toho, že tvůj partner je emocionálně nevyzrálý a nestálý. Často si lidé takovým chováním pouze řeší své vlastní komplexy a problémy. To bys však neměl dopustit, stát se boxerským pytlem za cenu povrchní lásky za to nestojí.

Pravdou je, že v takových vztazích většinou končí lidé, kteří mají pocit, že si skutečnou lásku nezaslouží. Myslí si, že toto je jejich jediná a poslední příležitost na partnerský život, většinou to tak ale není. Často byli v dětství oběťmi násilí a zneužívání ze strany dospělých či vrstevníků a myslí si, že si takové chování zaslouží. Dokonce se mohou domnívat, že si za něj mohou sami.

Někteří se možná považují za amatérské terapeuty či psychology a svým protějškům chtějí pomoci změnit se, stát se něžnějšími a laskavějšími. Taková změna je však náročnější, než se na první pohled zdá a vede pouze k opakovanému zklamání a k rozchodům.

10 znaků, že tě tvůj partner jen zneužívá
Zdroj: pexels.com

Jsi i ty obětí emocionálního vydírání ve vztahu? Těchto 10 znaků ti napoví:

1. Tvůj partner tě izoluje od okolí

Myslí si, že jsi jeho majetek, patříš pouze jemu a nikomu jinému. Všechny vnímá jako potenciální hrozbu. Za kávou s kámoškou vidí hned rande s kolegou. Nemůžeš se bez něj nikam pohnout, je podezíravý, zakazuje ti setkávat se s kamarády a rodinou. Nakonec zjistíš, že jediný člověk, který ti zůstal, je on. Nemůžeš si nikomu postěžovat, pokud se pohádáte, vše dusíš v sobě, nezůstali ti už žádní známí a ti, co si tě nevymazali z Facebooku, ti už neodepisují na zprávy. Konečně tě má jen pro sebe.

2. Nadává ti

Neustále tě ponižuje, uráží, nadávky jako „ty blbá“ už dávno přerostly do mnohem horších rozměrů. Možná ti říká, že jsi pouze přílišná citlivka a on to tak nemyslí, říká ti, že si dělá jen „legraci“ a neměla bys to brát vážně. Ty však víš, že takto by s tebou jednat neměl.

3. Shazuje na tebe všechnu vinu

Za všechno můžeš ty. Za jeho výbuchy hněvu, za to, že měl dnes ráno studenou kávu i za to, že neudělal zkoušku. Ty jsi vždy ta špatná, zatímco tvůj partner je vždy bezchybnou ukázkou dokonalosti a velmi rád tě na to upozorňuje.

10 znaků, že tě tvůj partner jen zneužívá
Zdroj: pexels.com

4. Excesivně užívá drogy a alkohol

Neví, kdy má dost, už si ani nepamatuješ, kdy jste si užili párty aniž by udělal nějaký opilý trapas. V pátek ho většinou vláčíš domů, místo děkuji slyšíš jen naštvané reptání. Tu facku ze včera si nepamatuje, protože byl zase pod parou a i tak si za to můžeš sama.

5. Zastrašuje tě

Pokud nepřijdeš do desáté domů, tak... Takové fráze používá běžně. Zakončení bývají různá, říká, že tě opustí, zbije tě, ublíží ti. Tvůj partner na to nemá právo, zákazy, příkazy a strach by ve zdravém vztahu neměly existovat.

6. Potrestá tě, pokud s ním netrávíš čas

Strávila jsi den s kamarádkou, jak se opovažuješ? Křik, hádky, násilí a to vše jen proto, že jsi všechen svůj čas nevěnovala jen jemu.

7. Myslí si, že jsi jeho sluha

Úklid, žehlení, mytí nádobí, praní, už ani nevíš, kdy naposledy jsi dělala něco jiného. Místo toho pověstného děkuji slyšíš zase jen reptání, i tak to nikdy neuděláš pořádně. Žádné pomoci se od své polovičky nedočkáš, raději ti pouze řekne, které místo na lince jsi zase vynechala, přitom s nohama na stole trousí chipsy na čerstvě vyluxovaný koberec.

8. Je extrémně žárlivý

Pozdravila jsi souseda u branky? Že ty s ním něco máš? Viděl ten pohled ve vašich očích, určitě spolu spíte. A vlastně jistě nejen s ním. I prodavač v potravinách vypadal včera dost podezřele. A netýká se to jen lidí. Umíš lépe hrát tenis? Jak se opovažuješ takto znevažovat jeho talent. Máš vyšší cíle a sny? Ani náhodou, buď s ním pěkně doma u televize.

9. Vždy musí mít poslední slovo

Na tvém názoru vlastně vůbec nezáleží, i tak musíš vždy dělat to, co chce on. Ve městě otevřeli novou indickou restauraci, ale on chce pizzu, takže máš smůlu. Chceš si zkouknout novinku s Ashtonem Kutcherem, ale on má raději Star Wars. Toto jsou samozřejmě pouze maličkosti, které ale časem přerostou do větších problémů. Pro společnou budoucnost se připrav na to, že dům bude přesně takový, jaký chce on, děti budou, když řekne on a práci ti také musí nejprve schválit.

10. Fyzické násilí

Pokud je někdo schopen zneužívat tě psychicky, je tu dost velká šance, že to dříve či později udělá i fyzicky. Nelži sama sobě a netvrď, že jedna facka ještě nic neznamená.

10 znaků, že tě tvůj partner jen zneužívá
Zdroj: pexels.com
Domů
Sdílet
Diskuse