Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2018 15:16
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Vzniklo jen 99 kusů a jeden za více než 30 milionů korun je v Praze. Unikátní Zagato zaujme na první pohled

TECH
Uložit Uložené

Výsledek spolupráce značek Aston Martin a Zagato vypadá nádherně.

Ne, že by za poslední měsíce na našich silnicích nepřibývaly všelijaké exkluzivní automobily, pravdou však je, že již poměrně dlouho jsme nebyli svědky pořádně exotického kousku. Pochopitelně, nelze se tomu moc divit, jelikož během zimního období v našich končinách vzácné supersporty obyčejně na cestách nepotkáte, těžko tedy hovořit o jakýchkoli novinkách v řadách domácích exemplářů. S příchodem jara se však v Česku objevila pořádná exkluzivita.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o jednu z mnoha variant od britské automobilky, pozorné oko automobilového znalce však ví, že ve věci je Aston Martin Vanquish Zagato Volante, tedy velká vzácnost, kterou jsme poznali v roce 2016. Další ze spoluprací mezi značkou Aston Martin a italskou karosárnou Zagato vyústila právě v podobě upraveného modelu Vanquish, konkrétně v otevřené karosářské variantě Volante. Ta vznikla v striktně limitovaném počtu 99 kusů, no a jeden z nich se nachází v Praze.

Vzniklo jen 99 kusů a jeden za více než 30 milionů korun je v Praze. Unikátní Zagato zaujme na první pohled
Zdroj: www.instagram.com

Za exkluzivní fotografie patří díky dlouholetému fanouškovi projektu #exkluzivitaciest z Česka, který nám pravidelně posílá ty největší bomby. Už tedy jistě tušíte, že jde o osobu, která stojí za dobře známým a v našich končinách velmi úspěšným instagramovým účtem Supercars of Prague. O jakou chuťovku tedy jde tentokrát?

Exemplář pokrývá výrazný červený lak, kterému sekundují černé detaily a efektní 20" disky s aplikací zlaté barvy. Přestože i tento Aston Martin si zachovává svůj typický zjev, Zagato vneslo do karoserie ještě zajímavější a více nevšední řešení. Vpředu tak najdeme větší masku s integrovanými okrouhlými LEDkami a výrazným karbonovým splitterem. Za přední nápravou evidujeme zajímavé řešení odvětrání se zlatým detailem a písmenem reprezentujícím značku Zagato.

Designové kreace vrcholí v zadní části, kde zaujme nejen masivní karbonový difuzor a čtveřice výfuků, ale i mimořádně efektně navržená koncová světla. Ta svým zpracováním a zasazením do karoserie připomínají model Vulcan, zatímco styl zpětných zrcátek poukazuje na limitovaný supersport One-77. Třešničkou na dortu je následně ukrytý spoiler, který se automaticky vysouvá podle potřeb ze zadní části.

Vzniklo jen 99 kusů a jeden za více než 30 milionů korun je v Praze. Unikátní Zagato zaujme na první pohled
Zdroj: www.instagram.com

Obdobně vyšperkovaný je i interiér, respektive kokpit. V tomto případě dominuje červenočerná kombinace a četné použití kůže a uhlíkových vláken. Výplň dveří a potah sedadel se nesou ve znamení písmene Z, které nakonec najdeme výrazně vyšité i na červené opěrce hlavy.

Základní koncept palubní desky zůstává v globálu zachován, ať už jde o středový panel ukončený výsuvným displejem nebo budíky s tradičně zrcadlově cejchovaným otáčkoměrem. Pohled na volant jasně naznačuje, že přeci jen už nejde o největší novinku, nic to však nemění na tom, že i tento model s rukopisem Zagato je ozdobou cest, ať už po stránce exteriéru nebo interiéru. Asi nám dáte každý za pravdu, že právě renomovaná karosářská dílna dodala už i tak krásnému Vanquishi ještě větší šmrnc a patřičnou unikátnost.

Vzniklo jen 99 kusů a jeden za více než 30 milionů korun je v Praze. Unikátní Zagato zaujme na první pohled
Zdroj: www.instagram.com

To nejdůležitější se samozřejmě schovává pod kapotou. Tam ale nenajdeme nic jiného než dobře známou atmosférickou 6litrovou V12 s výkonem 444 kW / 604 koní. Oproti standardnímu provedení tak evidujeme jen pár desítek koní navíc. Díky dvanáctiválci dokáže nádherný Aston Martin akcelerovat na stovku jen za přibližně 3,7 sekundy. Abychom byli přesnější, daný kousek je momentálně k prodeji, a to konkrétně v AP Corse, což je pražský multibrendový showroom zabývající se prodejem a servisem exkluzivních automobilů.

Červený Vanquish Zagato Volante má za sebou jen 10 kilometrů, což jen potvrzuje skutečnost, že jde spíše o sběratelský počin. Ostatně, svědčí o tom i cenovka – na jednom z inzerátů na známém serveru Mobile.de svítí u fotek tohoto exempláře v kolonce ceny astronomický údaj 1 208 790 €.

Zpět
Sdílet
Diskuse