Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2018 17:07
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Stane se děsivá část Black Mirror realitou? Robotické včely si chce patentovat společnost Walmart, ale lidé se bojí špionáže

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Walmart má s robotickými včelami velké plány.

Seriál Black Mirror se zdánlivě opět trefil do černého. Už v roce 2016 vyšla v rámci seriálu epizoda s názvem Hated in the Nation, jejíž hlavní myšlenka byla založena na vraždících robotických včelách. Společnost vyvíjející včely sice tvrdila, že je má vždy pod kontrolou a nepoužívá je na žádné vedlejší úkoly kromě opylování rostlin, jenže do systému se naboural hacker a nechával lidi sadisticky zabíjet.

Proti robotickým včelám neexistovala prakticky žádná obrana, a tak nejenže mohly sloužit jako prostředek ke špionáži, ale i jako vraždící stroje. Samozřejmě, příběh byl trochu přitažený za hlavu, avšak společnost Walmart nedávno požádala o patentování několika zařízení z oblasti farmaření.

Stane se děsivá část Black Mirror realitou? Robotické včely si chce patentovat společnost Walmart, ale lidé se bojí špionáže
Zdroj: Polynoid/Greenpeace/Vimeo

Jeden z patentů popisuje i autonomní robotické drony, které by měly být schopny rostliny opylovat, ale i stříkat různými pesticidy a starat se o to, aby zemědělství fungovalo efektivněji. Využívání robotických včel by mohlo snížit náklady na obhospodařování půdy a Walmart by mohl získat větší kontrolu nad jídlem, které ve svých obchodech prodává.

Opylování rostlin přitom prochází velkou krizí, za níž stojí zejména vymírání včel. Včely představují základní stavební kámen našeho jídelníčku, i když si to na první pohled často neuvědomujeme. Jejich populace však výrazně ubývá. I proto by mohly být robotické včely řešením této situace, a tak budeme muset společnostem věřit, že jejich kamery a senzory nepůjčí vládě či hackerům, kteří by je mohli velmi rychle zneužít.

Domů
Sdílet
Diskuse