Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2018 11:41
Čas čtení 0:00
Sona O.

Seriály nám dokáží pomoci vyrovnat se s reálnými problémy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Společnost Netflix realizovala výzkum, který ukazuje, že seriály jako 13 Reasons Why dokáží lidem pomoci cítit se pochopení a méně izolovaní.

Média mají obrovskou moc ovlivňovat naše myšlení. Mnozí zastávají názor, že seriály či filmy, které se zabývají emocionálně znepokojujícími tématy jako například deprese, sebevražda, znásilnění či šikana, dokáží negativně ovlivnit naše vlastní psychické zdraví. Dokonce se objevil i názor, že grafické scény, jako například sebevražda, idealizují vážné problémy.

Výzkum, který zrealizovala společnost Netflix, však ukazuje úplný opak. Dotazovaní reagovali na seriály jako 13 Reasons Why velmi pozitivně. Uvádějí, že jim pomohly cítit se méně izolovaně a dokázali se s problémy hlavních postav ztotožnit. Většina teenagerů tvrdí, že se sami setkali s problémy podobnými těm, kterými si prošla hlavní postava.

Seriály nám dokáží pomoci vyrovnat se s reálnými problémy
Zdroj: pexels.com

Do výzkumu se zapojilo 5 000 lidí z Velké Británie, Brazílie, Austrálie a USA. „Chtěli jsme zjistit, jak moc se lidé dokázali nalézt v problémech postav. A či ze seriálu cítili pochopení a podporu. Také jsme chtěli vědět, jak moc jim to pomohlo o takových problémech otevřeně diskutovat,“ říká Drew Cingel, který se na studii podílel.

Až 75 % dotázaných potvrdilo, že se v životě setkávají s podobnými problémy a 69 % si myslí, že seriál dokáže být nápomocný. Více než polovina také uvedla, že jim show pomohla k otevřeným diskusím o problémech jako sebevražda či znásilnění.

Seriály nám dokáží pomoci vyrovnat se s reálnými problémy
Zdroj: pexels.com

13 Reasons Why bylo v roce 2017 pátým nejsledovanějším seriálem na Netflixu. Pozitivní odezvy, které získalo od diváků, utvrdily tvůrce v tom, že budou vysílat i druhou sérii. Podle portálu IMDB bude dostupná ještě tento rok. Přesné datum zatím neoznámili.

„Chtěli jsme vytvořit prostor ke konverzaci, ke globální konverzaci, ale v žádném případě jsme nečekali tak velký dopad,“ řekl režisér Matthew Thunell pro Independent.

Druhá série bude pokračovat v podobném duchu, včetně témat jako užívání drog.

Seriály nám dokáží pomoci vyrovnat se s reálnými problémy
Zdroj: Netflix
Domů
Sdílet
Diskuse