Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2018 12:43
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Bizarní ochrana proti globálnímu oteplování? Nový návrh počítá se solí, která pomůže zchladit Zemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nástroj ochrany máte pravděpodobně ve své domácnosti.

Faktorů způsobujících globální oteplování je hned několik, ale způsobů, jak ho zastavit, popřípadě utlumit, už pomálu. 

Komíny, výfuky aut, odlesňování, uvolňování metanu atd. Skleníkový efekt není ničím příjemným a zvyšování průměrných teplot dává zabrat nejen fauně a flóře, ale i samotným lidem. Jak se s problémem vypořádat?

Nejnovější návrh zní minimálně divně. Nejdříve rychlé vysvětlení skleníkového efektu – z vesmíru k nám přichází sluneční záření, které se odráží od zemského povrchu, ale v důsledku přítomnosti specifických látek v ovzduší se paprsky neodrážejí zpět do vesmíru a zahřívají tak spodní vrstvy atmosféry. No a představte si, že danou problematiku máte vyřešit.

Možné řešení počítá se solí jako základem ochrany. Jak to? Speciální letadla by vzlétla do vzduchu a pod hranicí troposféry, čili někde nad oblaky, by začala vypouštět zmíněnou sůl. Ta by se udržela ve vzduchu a svou krystaličností by jednotlivé maličké kostky soli jako celek odrážely část slunečního záření zpět do vesmíru.

Bizarní ochrana proti globálnímu oteplování? Nový návrh počítá se solí, která pomůže zchladit Zemi
Zdroj: www.dailymail.co.uk

Co myslíte, fungovalo by to?

Domů
Sdílet
Diskuse