Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. března 2018 16:09
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vakcína na rakovinu dosáhla úspěšnosti 97 % na myších. Vyléčila většinu nádorů a začíná se testovat na lidech

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vědci hlásí velký pokrok v medicíně, který by mohl změnit životy milionů lidí.

Pro lidi trpící rakovinou přichází nová naděje. Vědci již delší dobu testují speciální vakcínu, která po experimentech na myších vykazuje mimořádně vysokou úspěšnost a za pár let by mohla dorazit i do lékáren. Odborníci vakcínu dosud testovali na myších, u nichž se díky ní podařilo vyléčit až 97 procent nádorů v těle.

Výsledky testování byly tak skvělé, že už před koncem tohoto kalendářního roku by se měly uskutečnit první experimenty i na lidech. Pacienti, na kterých bude vakcína testována, nebudou muset procházet silnou chemoterapií, což výrazně zlepší jejich kvalitu života. Dosud vědci objevili dokonce jen dva vedlejší účinky a při pohledu na jejich seznam by nejeden pacient mávl rukou.

Vakcína na rakovinu dosáhla úspěšnosti 97 % na myších. Vyléčila většinu nádorů a začíná se testovat na lidech
Zdroj: Flickr/Pan American Health Organization

Vakcína by měla způsobovat jen zvýšenou horečku a rovněž větší bolest v oblasti, kde bude jehla pronikat do kůže. Látky ve vakcíně byly označeny za bezpečné a zajímavý je také princip jejího fungování. Namísto vzniku dlouhodobé imunity dokáže vakcína aktivovat imunitní systém a umožnit mu atakovat nádory, čímž se zvyšuje efektivita boje proti rakovině.

Vakcína však nebude vhodná pro každý druh rakoviny. Účinná by měla být zejména při onemocnění s názvem lymfom, které napadá lymfatický systém a obvykle ho naše imunita dokáže zaznamenat. Na testování vakcíny budou probíhat dvě zvláštní studie a celkově ji dostane 35 pacientů v období šesti týdnů.

Bližší informace zatím nebyly zveřejněny, a tak nám zbývá jen doufat, že vakcína bude úspěšná. Šéf studie o vakcíně Ronald Levy prohlásil, že lékaři nebudou se svými výsledky spokojeni, dokud nevymyslí vakcínu na každý druh rakoviny. Maličkými kroky, jako je tento, se to snad jednoho dne podaří.

Domů
Sdílet
Diskuse