Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2018 11:49
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Francouzské děti budou chodit do školy již od 3 let. Nová školní reforma má zařídit větší rovnost

ZAJÍMAVOSTI SLOVENSKO
Uložit Uložené

Pokročilá země mění své školní zákony.

Všichni víme, že školství u nás v Česku není právě v perfektním stavu, ale lidé si to ještě víc uvědomili u příležitosti oznámení nové francouzské školské reformy. Nové změny oznámil prezident Emmanuel Macron a mezi nejvíce medializovanou změnu nepochybně patří ta, podle níž začnou tamní děti navštěvovat školy již od tří let.

Po praktické stránce nejde o velkou změnu, neboť až 97,6 % rodičů zapisovalo své děti už ve třech letech. Menšina má nyní jednoduše smůlu, ale je za tím velmi dobrý důvod. Francouzský prezident totiž uvedl, že změna má zmenšit rozdíly ve vzdělávání mezi různými oblastmi země. Rodiny z chudších částí Francie nebo ze zámořských oblastí často posílaly děti do školy až ve starším věku, což mělo za následek horší nebo méně kvalitní vzdělání.

Macron sdílel seznam dětských myšlenek o tom, co si děti myslí, že je prospěšné na více stráveném čase ve škole. Na seznamu jsou kromě jídla i učení hovořit cizími jazyky nebo si hrát.

Rozdíl je podle francouzské vlády nepřijatelný, škola má být totiž místem, kde si je každý rovný. Změna posune Francii na vrchol žebříčku, co se týče nejnižšího věku povinné školní docházky. Samozřejmě se děti nebudou učit složité rovnice a výuka je přizpůsobena jejich chápání i věku. V podstatě tak jde o školku s přísnějším názvem.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Podle prezidenta budou ze všeho nejvíce benefitovat samotné děti. Trávit více času s přáteli, učit se mluvit, kreslit, malovat nebo trávit hodně času hrami je podle prezidenta mimořádně důležité pro každé dítě. Vyvážený vzdělávací program má následně naučit každého Francouze všechno to, co bude potřebovat.

Domů
Sdílet
Diskuse