Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. března 2018 19:09
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Rodina za jídlo denně utratí 40 korun na osobu a za rok vypěstuje 3 tuny plodin. Miniaturní pozemek proměnila v efektivní farmu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I na miniaturním pozemku se dá žít v souladu s přírodou.

Před lety napadlo Julese Dervaese, že schopnost vypěstovat si vlastní jídlo bude v budoucnu k nezaplacení. Postupem let proto přetvářel i s pomocí své rodiny sídlo jen pár kilometrů od centra obrovského Los Angeles na farmu. Narazil na několik problémů.

Už na prvních fotografiích z farmy ti musí být jasné, že nejde o nejrozlehlejší pozemek. Pěstovat plodiny je možné pouze na rozloze 360 metrů, což oproti drtivé většině farem výrazně zaostává. Přesto tam rodina Dervaesových pěstuje 400 různých plodin, z nichž největší množství představuje ovoce a zelenina. Každý rok vyprodukují více než 3000 kilogramů plodin, a tak nemají jinou možnost, než část z nich prodávat.

I když jsou všichni členové rodiny vegetariáni, nemají šanci sníst tolik zeleniny a ovoce, a proto přibližně 30 procent všech plodin zůstává na prodej. Není to nejhorší strategie, protože rodina si tak ročně dokáže vydělat až 400 tisíc korun navíc. Vypěstovaná úroda přitom pokryje až 90 procent potřeb rodiny. Na maličké farmě rodina dbá i na životní prostředí. Po rozpočítání výdajů na potraviny, které si doma vypěstovat nedokáží, vycházejí náklady na jídlo jen na přibližně 40 korun denně za jednu osobu.

Nenašel bys tam žádné zařízení poháněné fosilními palivy a měsíčně za elektřinu utratí rodina jen něco kolem 270 korun. Svá zařízení buď pohání vlastní fyzickou silou, nebo se spoléhají na investice do solárních panelů. I ostatní čísla znějí úctyhodně. Za rok tam díky chovu zvířat získají přes 2000 kusů vajec ze slepic i kachen a na pozemku nechybí ani včely, které se postarají o 11 kilogramů medu.

Svou půdu zásadně obhospodařovávají pomocí umělých hnojiv a látek, ale spoléhají se zejména na přírodní hnojiva a celý koncept farmy postavili na ideálním využití permakultury. Více informací o farmě najdeš na jejich webu, kde se dozvíš i všechny technické detaily.

Domů
Sdílet
Diskuse