Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2018 21:32
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Vyvrtali jí díru do lebky a porodila až po smrti v rakvi. Středověká žena archeology zaujala unikátní kombinací

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odborníci několik roků studovali, jak probíhala smrt a následný porod středověké ženy.

Spojení archeologie a medicíny umožňuje objevit fascinující poznatky. Nedaleko italského města Imola našli archeologové ještě v roce 2010 několik hrobů z dob raného středověku a v jednom z nich ležely i pozůstatky člověka, mezi jehož nohami našli vědci maličké zůstatky kostí. Teprve po letech výzkumu mohli s jistotou oznámit, že nešlo o pozůstatky matky a dítěte, které byly uloženy v konkrétní formě. Pravda byla mnohem hrozivější, protože pozůstatky skutečně patřily matce a dítěti, ale v době pohřbu bylo dítě stále v břiše.


Vědcům se nepodařilo zjistit, jak přesně matka zemřela, ale mají alespoň přibližnou představu. Zřejmě necelý týden před smrtí a pohřbem jí byla do lebky vyvrtána díra, což značí, že pravděpodobně podstoupila operaci mozku. Vrtání děr přes lebku přímo do mozku bylo ve středověku mimořádně časté a lékaři pomocí zákroku řešili široký záběr zdravotních problémů. Mezi nimi i komplikaci při těhotenství s názvem eklampsie, kterou zřejmě mrtvá žena trpěla. Mezi její symptomy patří silné křeče, vysoká teplota a zvýšený krevní tlak, což se v minulosti léčeno právě zásahem do lebky.

Kombinace vrtání do lebky a posmrtného porodu archeology zaujala, protože jde o unikátní spojení. I když nedokáží říct, proč žena zemřela, s určitostí dokázali, že při pohřbu byla žena i dítě mrtvé. Znamenalo to, že mrtvé dítě se z matčina těla dostalo až po její smrti, což měly zapříčinit posmrtné biologické procesy. Pod jejich tlakem proběhl porod dítěte, a tak jeho maličkou kostru našli archeologové v hrobě společně s matkou.


Domů
Sdílet
Diskuse