Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2018 17:03
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Odposlechnuto v Praze vyjde knižně. Autoři oblíbené facebookové stránky vám nejlepší příspěvky naservírují i na papíru

KULTURA
Uložit Uložené

Peníze z prodeje poputují na dobročinné účely.

Pražské ulice nabízejí tolik zábavy i potutelných úsměvů jen z odposlechů jejich obyvatel nebo turistů. Hádající se manželé v obchodě, diskutující puberťáci v tramvaji nebo třeba veselí podivíni ze zatemnělých podchodů jsou hlavními přispěvateli na oblíbenou facebookovou stránku Odposlechnuto v Praze. Ačkoliv o svých příspěvcích často ani nevědí, sbírají pod nimi někdy i tisíce zdvihnutých palců a pobavených smajlíků. Jde totiž jen o vtipné úryvky jejich každodenních rozhovorů, které uživatelé dále přepisují na Facebook. 

Autoři stránky nyní jistě potěší nejednoho fanouška stránky. Chystají se totiž své Odposlechnuto v Praze vydat knižně. S příchodem května se tak můžeme těšit na ty nejlepší a nejpopulárnější odposlechnuté příspěvky i v tištěné podobě. 

Odposlechnuto v Praze vyjde knižně. Autoři oblíbené facebookové stránky vám nejlepší příspěvky naservírují i na papíru
Zdroj: Peter Chalupianský

Stránka funguje od roku 2009 a za tu dobu si získala fanoušky nejen z Prahy, ale také z dalších koutů České republiky. Aktuálně se jejich počet pohybuje kolem 87 tisíc a stále roste. S pomocí příspěvků, které může na stránku připojit každý, kdo byl svědkem nějakého vtipného, kontroverzního nebo naopak velmi dobromyslného rozhovoru, nahlíží do soukromí obyvatel Prahy i jejich návštěvníků. 

Nápad vydat některé příspěvky v knize byl jistě již nějakou dobu na spadnutí. Autoři se do toho nedávno konečně pustili a rozhodli se potřebné finance získat pomocí crowfundingové stránky Hithit. Do ukončení kampaně zbývalo ještě mnoho dní a už dopředu bylo vybráno víc než dost. Další finanční příspěvky ovšem mohou zaručit případné dotisky. V současnosti je v plánu vytisknout přibližně 1500 knih.

„Potvrzujeme rezervaci tiskárny, finišujeme design obálky a zkrátka se už nemůžeme dočkat, až budeme mít všichni knížku v ruce,“ píšou na stránkách Hithitu autoři projektu. 

Součástí knihy bude přes dvě stovky nejlepších příspěvků, které se ve skupině za léta jejího fungování nashromáždily. Vybrat ty nejzábavnější a nejpopulárnější odposlechy v záplavě každodenních rozhovorů z ulic Prahy rozhodně nebylo nic jednoduchého, ale autorům se to dle jejich slov nakonec podařilo. Vtipné historky se tedy jen tak neztratí v útrobách sociální sítě, ale zvěční se do podoby, kterou si čtenáři jistě oblíbí.

Odposlechnuto v Praze vyjde knižně. Autoři oblíbené facebookové stránky vám nejlepší příspěvky naservírují i na papíru
Zdroj: Peter Chalupianský

Výtěžek z prodeje poputuje do správných rukou. Projekt zaštítí právě vznikající Klub SRDCAŘŮ pod křídly Petera Chalupianského, který má s pomocí potřebným bohaté zkušenosti.

„Veškerý výtěžek z jejich prodeje následně věnujeme osobám s handicapem. Konkrétně bychom chtěli pomoci lidem se sluchovou vadou a symbolicky jim dát možnost ‚odposlouchávat‘. V zájmu maximální transparentnosti bude možné sledovat veškerý pohyb financí na transparentním účtu, který zveřejníme po skončení kampaně,“ doplňuje Peter.

Knížka vyjde v kapesním formátu, pevné vazbě a celkovém počtu 252 stran. Obálku navrhuje ilustrátorka Anna Kočová. Odhaduje se, že na první výtisky se zájemci mohou těšit v květnu letošního roku. Autoři zároveň dbají na autorizaci jednotlivých příspěvků. Bez svolení uživatele, který příspěvek přidal, jej do knihy nezařadí. V případě, že jste někdy svou trochou do mlýnku přispěli i vy, nezapomeňte si zkontrolovat zprávy. Možná se do knížky dostane i váš odposlech.

Domů
Sdílet
Diskuse