Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2018 11:20
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Našlo se 50 nových obrazců na planině Nazca. Archeologové ze vzduchu zpozorovali tvary, které ze země vidět nelze

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Velmi významný objev. Slavná planina i navzdory rokům výzkumu stále skrývá tajemství.

Po velmi starých civilizacích nám zůstalo málo památek. Častokrát jde o drobné předměty, písemnosti a podobně, pokud se však jedná o stavby, můžeme se jimi kochat dlouhé hodiny. Byly postaveny velmi dávno a jsou mimořádně vzácné. Do dané kategorie řadíme i známé obrazce na planině Nazca v jihoamerickém státě Peru. Sice nejde o stavbu v pravém slova smyslu, avšak o pozoruhodný výtvor. Na velké ploše stovek kilometrů čtverečních lze ze vzduchu pozorovat přes 300 obrazců. Ale pozor, předchozí věta by pár dní dozadu ještě byla pravdivá, ale dnes už ne. Podařilo se totiž objevit 50 dosud nepoznaných obrazců!

Nové nálezy byly zaznamenány díky dronům, které létaly nad krajinou a pozorovali terén. Archeologové se nová díla vydali okamžitě prozkoumat a zjistit co nejvíce informací. Podle jejich prvotních odhadů jde o více než 2000 let staré výtvory a některé z obrazců by měly být i starší než světoznámé, dosud nalezené linie. Geoglyfy, tedy motivy vytvořené na zemi, se podařilo objevit mezi městy Nazca a Palpa a zobrazují opět zvířata či různorodé tvary, ba i lidské válečníky. Ze země je nelze spatřit, je třeba se dívat z výšky. Vědci si tak prohlédli pořízené fotografie i 3D modely a ukázali světu nové přírůstky.

Některé z nálezů si můžete prohlédnout na výše přiloženém videu z dílny National Geographic. Obrazce je skutečně velmi náročné pozorovat na povrchu, čehož důkazem je přiložena fotografie.

Našlo se 50 nových obrazců na planině Nazca. Archeologové ze vzduchu zpozorovali tvary, které ze země vidět nelze
Zdroj: www.dailymail.co.uk
Domů
Sdílet
Diskuse