Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2022 12:30
Čas čtení 10:13
Jakub Paulík

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb
Zdroj: Tri-Star Pictures
FILMY A SERIÁLY ARNOLD SCHWARZENEGGER
Uložit Uložené

Bití ze strany otce, špatné vztahy s bratrem a pozdější problémy s psychikou. Arnold si zažil krušné období, přesto nepolevil.

Čím více na něj otec s tyranskými sklony tlačil, tím více chtěl odejít z Rakouska a proslavit se ve světě. Neměli zrovna dobrý vztah, a když zemřel, Arnold mu ani nepřišel na pohřeb. Schwarzenegger je vzorem úspěchu, ale ani on to neměl v počátcích jednoduché.

Bojoval se svým přízvukem, pro Hollywood nevhodným příjmením, ale také úzkostmi. Známe ho z filmových hitů, kulturistických pódií a politických vystoupení, ale málokdo ví, že v minulosti se ukázal v „rouše Adamově“ i magazínu určeném pro gaye.

Ve filmové a seriálové sekci si na Refresheru přečteš o žhavých novinkách ze světa kinematografie, ale také o slavných osobnostech a jejich životech. Pravidelně ti zároveň přinášíme také recenze k nejnovějším titulům. Práci redaktorů můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+

Arnold
Zdroj: Michael Ochs Archives/Getty

Při kritice ruské propagandy si zavzpomínal na otce nacistu

Jen málokterá ze světových osobností si může říci, že dosáhla tolika významných úspěchů jako právě Arnold Schwarzenegger. Nadšenci do kulturistiky dosud vzpomínají na slavnou éru vypracovaného Franka Zanea, obludného Loua Ferrigna, „malého velkého“ Franca Columbua, ale v první řadě na jediného a jedinečného Schwarzeneggera.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna 7. června 2023 16:10

Arnold, v daných časech přezdívaný také jako „Austrian Oak“ (rakouský dub), se ale se sedminásobnou výhrou v nejprestižnější kulturistické soutěži Mr. Olympia prostě nespokojil. Jeho kroky vedly přímo do Hollywoodu, kde se mu díky stálému úsilí podařilo dosáhnout statusu legendy akčního žánru.

Po seknutí s herectvím (naštěstí, jak dnes už víme, jen dočasném) si to však Terminátor nenamířil do důchodu, ale směrem k vysoké politické kariéře guvernéra Kalifornie.

Množství fanoušků proto chtělo odjakživa znát Arnoldův recept na úspěch. „Vždycky jim říkám, no, dám vám zkrácenou verzi. Přijďte do Ameriky, tvrdě pracujte a ožeňte se s členem rodiny Kennedyových (Arnoldova bývalá žena Maria Shriver je neteří exprezidenta Johna F. Kennedyho, pozn. red.),“ citují jeho slova noviny The Buffalo News.

Tato dnes již 75letá hollywoodská hvězda se narodila v malé obci Thal (dnes na místě stojí muzeum Arnolda Schwarzeneggera) poblíž druhého největšího města Rakouska –⁠ Grazu. Jeho otec Gustav pracoval jako náčelník policie a dlouhá léta bojoval s alkoholismem. Před narozením Arnolda byl jistý čas dokonce členem nacistické NSDAP. Zpočátku se stal členem jednotek SA a později ve Wehrmachtu bojoval za nacistické Německo i u Leningradu, píše Newsweek.

Na otce si Arnold Schwarzenegger zavzpomínal i v roce 2022, kdy o něm mluvil ve videu věnovanému ruským občanům ovlivněným státní propagandou režimu Vladimira Putina. „Když můj otec dorazil do Leningradu, byl zcela napumpován lžemi své vlády, a když opustil Leningrad, byl fyzicky i psychicky zlomen,“ vyjádřil se Schwarzenegger na jednom z videí na Instagramu. Poukazoval tak na značné podobnosti mezi nacistickou a ruskou propagandou, která je zneužívána při válce na Ukrajině.

Arnold
Zdroj: Michael Ochs Archives

Nepřišel na pohřeb otce ani bratra

O svém dětství herec nemluvil nikdy s velkou láskou. Vztahy v rodině byly vyhrocené zejména kvůli otci, který nejenže upřednostňoval Arnoldova bratra Meinharda, ale chlapce často bil a štval proti sobě navzájem.

Doporučeno
Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky 13. dubna 2023 7:00

Když Arnold ještě jako mladík psal rodině dopisy ze zahraničí, vracelo se mu místo laskavých odpovědí jen několik otcových kritických poznámek k synově gramatice, zvýrazněných hrubým červeným fixem, píše magazín Men's Health.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 53284 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se vyvíjely jeho vztahy s rodinou.
  • Proč si jeho matka myslela, že je homosexuál.
  • Kvůli čemu se téměř nikdy nestal Terminátorem.
  • Proč se mu zpočátku Sylvester Stallone vysmíval.
  • Jakým způsobem řešil své problémy s úzkostí.
Zpět
Sdílet
Diskuse