Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2022 12:30
Čas čtení 10:13
Jakub Paulík

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb

Život Arnolda Schwarzeneggera: Otec nacista ho týral. Herec mu nepřišel ani na pohřeb
Zdroj: Tri-Star Pictures
FILMY A SERIÁLY ARNOLD SCHWARZENEGGER
Uložit Uložené

Bití ze strany otce, špatné vztahy s bratrem a pozdější problémy s psychikou. Arnold si zažil krušné období, přesto nepolevil.

Čím více na něj otec s tyranskými sklony tlačil, tím více chtěl odejít z Rakouska a proslavit se ve světě. Neměli zrovna dobrý vztah, a když zemřel, Arnold mu ani nepřišel na pohřeb. Schwarzenegger je vzorem úspěchu, ale ani on to neměl v počátcích jednoduché.

Bojoval se svým přízvukem, pro Hollywood nevhodným příjmením, ale také úzkostmi. Známe ho z filmových hitů, kulturistických pódií a politických vystoupení, ale málokdo ví, že v minulosti se ukázal v „rouše Adamově“ i magazínu určeném pro gaye.

Ve filmové a seriálové sekci si na Refresheru přečteš o žhavých novinkách ze světa kinematografie, ale také o slavných osobnostech a jejich životech. Pravidelně ti zároveň přinášíme také recenze k nejnovějším titulům. Práci redaktorů můžeš podpořit jako člen klubu Refresher+

Arnold
Zdroj: Michael Ochs Archives/Getty

Při kritice ruské propagandy si zavzpomínal na otce nacistu

Jen málokterá ze světových osobností si může říci, že dosáhla tolika významných úspěchů jako právě Arnold Schwarzenegger. Nadšenci do kulturistiky dosud vzpomínají na slavnou éru vypracovaného Franka Zanea, obludného Loua Ferrigna, „malého velkého“ Franca Columbua, ale v první řadě na jediného a jedinečného Schwarzeneggera.

Doporučeno
Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna Arnold Schwarzenegger má nový dokument. Nezaslouží si ho ani on, ani jeho fanouškovská základna 7. června 2023 16:10

Arnold, v daných časech přezdívaný také jako „Austrian Oak“ (rakouský dub), se ale se sedminásobnou výhrou v nejprestižnější kulturistické soutěži Mr. Olympia prostě nespokojil. Jeho kroky vedly přímo do Hollywoodu, kde se mu díky stálému úsilí podařilo dosáhnout statusu legendy akčního žánru.

Po seknutí s herectvím (naštěstí, jak dnes už víme, jen dočasném) si to však Terminátor nenamířil do důchodu, ale směrem k vysoké politické kariéře guvernéra Kalifornie.

Množství fanoušků proto chtělo odjakživa znát Arnoldův recept na úspěch. „Vždycky jim říkám, no, dám vám zkrácenou verzi. Přijďte do Ameriky, tvrdě pracujte a ožeňte se s členem rodiny Kennedyových (Arnoldova bývalá žena Maria Shriver je neteří exprezidenta Johna F. Kennedyho, pozn. red.),“ citují jeho slova noviny The Buffalo News.

Tato dnes již 75letá hollywoodská hvězda se narodila v malé obci Thal (dnes na místě stojí muzeum Arnolda Schwarzeneggera) poblíž druhého největšího města Rakouska –⁠ Grazu. Jeho otec Gustav pracoval jako náčelník policie a dlouhá léta bojoval s alkoholismem. Před narozením Arnolda byl jistý čas dokonce členem nacistické NSDAP. Zpočátku se stal členem jednotek SA a později ve Wehrmachtu bojoval za nacistické Německo i u Leningradu, píše Newsweek.

Na otce si Arnold Schwarzenegger zavzpomínal i v roce 2022, kdy o něm mluvil ve videu věnovanému ruským občanům ovlivněným státní propagandou režimu Vladimira Putina. „Když můj otec dorazil do Leningradu, byl zcela napumpován lžemi své vlády, a když opustil Leningrad, byl fyzicky i psychicky zlomen,“ vyjádřil se Schwarzenegger na jednom z videí na Instagramu. Poukazoval tak na značné podobnosti mezi nacistickou a ruskou propagandou, která je zneužívána při válce na Ukrajině.

Arnold
Zdroj: Michael Ochs Archives

Nepřišel na pohřeb otce ani bratra

O svém dětství herec nemluvil nikdy s velkou láskou. Vztahy v rodině byly vyhrocené zejména kvůli otci, který nejenže upřednostňoval Arnoldova bratra Meinharda, ale chlapce často bil a štval proti sobě navzájem.

Doporučeno
Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky Kulturistická legenda Sergio Oliva: I Schwarzenegger se vedle něj cítil maličký. Po směně v továrně ještě 3 hodiny zvedal činky 13. dubna 2023 7:00

Když Arnold ještě jako mladík psal rodině dopisy ze zahraničí, vracelo se mu místo laskavých odpovědí jen několik otcových kritických poznámek k synově gramatice, zvýrazněných hrubým červeným fixem, píše magazín Men's Health.

Pro synovy problémy neměl nikdy příliš velké pochopení. Z dvojice rodičů si Arnold rozhodně více rozuměl s matkou Aurelií, se kterou byl podle portálu Cheat Sheet až do její smrti v kontaktu.


V tomto bodě se dost odlišoval i vztah k jeho bratrovi. Ten v roce 1971 zemřel pod vlivem alkoholu v důsledku autohavárie. Na bratrův pohřeb sice Arnold nepřišel, ale podle Los Angeles Times se postaral o to, aby jeho tehdy tříletý synovec Patrick získal patřičné vzdělání a také mu pomohl s pozdějším přesunem do Spojených států.


Podobný scénář se opakoval i při smrti jeho otce. Pohřbu se podle jeho někdejšího tvrzení z dokumentárního filmu o kulturistice Pumping Iron nezúčastnil kvůli intenzivnímu tréninku na blížící se soutěž. Později ale přiznal, že důvod neúčasti na otcově pohřbu byl falešný a cílem bylo vyvolat rozporuplné reakce. Pravdou však zůstává, že Arnold se na pohřbu svého otce opravdu neobjevil.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: IG/schwarzenegger

Bití páskem a tahání za vlasy

Rodiče v Arnoldově mládí nebyli s kulturistickým snem svého syna úplně ztotožněni. Navzdory otcovu ponižování a námitkám vůči sportovní kariéře šel Arnold tvrdě za svým. Jeho matka si svého času kvůli plakátům svalnatých mužů, které plnily Arnoldův pokoj, myslela, že je možná homosexuálně orientovaný. Místního doktora se proto ptala, zda je v pořádku, že jeho kamarádi mají na stěnách nalepené ženy a Arnold preferoval kulturisty, píše Digital Spy.

Doporučeno
Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici Franco Columbu s Arnoldem Schwarzeneggerem začínali jako zedníci. Sylvester Stallone skončil jeho vinou v nemocnici 19. února 2023 9:00

V roce 1967 přišel Schwarzeneggerův první obrovský úspěch. Jako 20letý mladý muž se stal nejmladším vítězem soutěže Mr. Universe. Ta se pro něho stala letenkou do Ameriky, kde plánoval získat bohatství a slávu. Díky čemu ale paradoxně vděčí za svoji motivaci? Částečně prý i za otcův tvrdý přístup.

Jak se říká –⁠ co tě nezabije, to tě posílí. Ve Schwarzeneggerově případě to i podle jeho názoru platilo dvojnásob. Sám tvrdí, že se nikdy necítil dostatečně dobrý, dostatečně silný či chytrý. Jeho otec mu prostě dával vždy najevo, že je stále prostor pro zlepšení.

A právě to Arnold využil jako své palivo pro stálé zdokonalování se. Vytvořit si proti otcovu tvrdému přístupu štít však nebylo vůbec jednoduché a z mládí v neharmonické rodině by se určitě podobným způsobem nepozvedlo každé dítě.


V interview z roku 2004 prohlásil, že to, co si ve svém dětství zažíval, bychom klidně mohli nazvat v dnešní době týráním, uvádí Daily Mail s odkazem na magazín Fortune. Tahání za vlasy nebo mlácení páskem byly jen jedním z mnoha příkladů. Jinak na tom prý nebyly ani děti ze sousedství. O těchto událostech v interview mluvil jako o smutné skutečnosti, která popisovala německo-rakouskou mentalitu dané doby.

Rodiče nechtěli ze svých dětí vychovat individuální osobnosti, ale vyhovující kopie. A proto se podle svých slov stal jakýmsi rebelem. Vždy, když dostal úder, a rovněž vždy, když mu někdo řekl, že něco nedokáže, si Arnold neustále opakoval: „Toto se už nebude dlouho opakovat, protože odtud odejdu. Chci být bohatý. Chci být někdo.“


Krátce po výše zmíněném vítězství na Mr. Universe v roce 1967 se přestěhoval do USA, kde pod dohledem legendy kulturistiky Joea Weidera pravidelně trénoval ve slavném Gold's Gym ve Venice. Právě tam započal jeho velký úspěch.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: IG/schwarzenegger

Sylvester Stallone –⁠ dlouholetý rival a dobrý přítel

Jak sám Arnold říká, do Ameriky vycestoval doslova jen se svým batohem na cvičení. O 10 let později si už jako mimořádně úspěšný a uznávaný kulturista zahrál v kultovním dokumentu Pumping Iron (1977).

Doporučeno
Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí Jak vznikaly rychlodabingy a legendární československé hlášky v hollywoodských filmech? Králové videa ti to prozradí 24. září 2019 12:39

Ještě předtím však v roce 1970 stihl debutově „zazářit“ v hluboce podprůměrném filmu –⁠ Hercules v New Yorku. Jeho přízvuk byl v té době natolik špatný, že ho museli později kompletně předabovat.

Pumping Iron byl naopak velkým úspěchem. Kromě něj se v dokumentu objevili i další slavní kulturisté včetně jeho velkého konkurenta Loua Ferrigna. O známém dokumentárním snímku a svém protivníkovi se Ferrigno vyjádřil následovně:

„Za každou cenu jsem chtěl být součástí filmu, protože jsem věděl, že ať se stane cokoliv, budu součástí historie –⁠ a to právě kvůli sobě a Schwarzeneggerovi. Arnold byl (v roce 1977 –⁠ pozn. red.) pětinásobným Mr. Olympia a být s ním na pódiu znamenalo být s tím nejlepším. Byla to velká zábava, která navíc proslavila kulturistiku.“

Málokdo ví, že se v tomto období Arnold jako jeden z několika kulturistů objevil v gay magazínu After Dark. Některé ze snímků pro časopis přitom lze i na dnešní dobu označit za vcelku kontroverzní, protože na nich lze Arnolda vidět v podstatě nahého.

V období natáčení dokumentu Pumping Iron poznal Arnold i tehdy vycházející hvězdu Sylvestera Stallona – svého někdejšího soka, ale v současné době velkého přítele. Poprvé se jejich pohledy setkaly na předávání Zlatých glóbů v roce 1977.

Stallone tehdy Arnolda považoval za podivně vypadajícího obrovského muže se směšným přízvukem. Smál se i jeho příjmení. Později během večera Schwarzeneggera ocenili jako Mužský objev roku, na což Stallone reagoval se slovy: „No tak, co to je za vtip, takto se přece nemůže nikdo jmenovat!“


Ve stejný večer svou chvilku slávy sklidila i Stallonova boxerská klasika Rocky, které byl udělen Zlatý glóbus za nejlepší film. Sly tehdy vyhodil do vzduchu velkou kytici, která dopadla přímo na Arnoldova ramena, čímž se pomyslně spustila jejich dlouholetá rivalita, při které se rádi popichovali.

V roce 1992 obdržel Arnold nabídku na roli v akční komedii Stop! Or My Mom Will Shoot. Schwarzenegger cítil, že se z filmu stane propadák, ale Stallonovi tvrdil přesný opak. Jeho rival se tak proto filmu upsal, aby ho Arnoldovi vyfoukl, ale později zjistil, že ho k tomu Schwarzenegger záměrně zmanipuloval, řekl Variety Stallone.

Nechybělo mnoho a nikdy by se nestal Terminátorem

Několik let po úspěchu Pumping Iron se kariéra kulturisty pohnula blíže směrem k Hollywoodu. Producenti dokumentu Edward R. Pressman a Edward Summer se rozhodli dát Arnoldovi šanci v jejich připravované adaptaci Roberta Howarda – Barbar Conan.

Dva roky nato si Schwarzenegger zahrál další průlomovou roli, a to samotného Terminátora, kterého mimochodem ukradl milovanému i nenáviděnému sportovci O. J. Simpsonovi, souzenému za vraždu vlastní ženy.

Cesta ke slavné roli však mohla být lehce překažená. Agent Schwarzeneggera totiž herci doporučoval, aby nehrál záporné postavy, a agent režiséra Jamese Camerona považoval celý projekt za velké fiasko, kvůli čemuž mu dal Cameron nakonec padáka, informuje E! Online.

Když se Cameron Arnolda při jejich setkání zeptal na jeho herecké zkušenosti, známý kulturista mu podle Men's Journal sebevědomě odpověděl: „Na tom nezáleží. Mám v úmyslu být filmovou hvězdou jako Clint Eastwood a Sylvester Stallone.“

Původně se měl Schwarzenegger objevit ve filmu jako hlavní hrdina Kyle Reese. O hraní postavy Terminátora ale Schwarzenegger Camerona po přečtení scénáře osobně požádal. Režisér kdysi považoval Reese za hlavní hvězdu filmu a Terminátora jen za stroj, který ve filmu řekne sotva pár desítek slov. Dnes už víme, že tomu bylo přesně naopak. 

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: IG/schwarzenegger

Nevhodná rada od představitele Luka Skywalkera

Z dnešního pohledu tyto role bereme už jako samozřejmost, ale pro Arnolda šlo v daných letech o velké vykoupení a zadostiučinění. Jeho herecké začátky totiž nebyly vůbec lehké. 

Agenti i lidé od castingu mu častokrát opakovali, že je jeho tělo „příliš divné“ a přízvuk komický. Dokonce se našli i kritici Schwarzeneggerova příjmení, které označili za zbytečně dlouhé, a radili mu, aby se přejmenoval. Rodák z Rakouska byl ovšem toho názoru, že pokud máte problém vyslovit někoho příjmení, o to lépe si ho zapamatujete, uvádí The Buffalo News. Zajímavostí je, že jedním z lidí, kteří mu dali zmíněnou radu, byl Mark Hamill, představitel Luka Skywalkera.

Své příjmení si sice nezměnil, ale na přízvuku se snažil dlouhodobě pracovat. Dodnes vzpomíná, jak na jedné lingvistické hodině neustále opakoval větu „a fine wine grows on the vine“ (na révě roste výběrové víno), informuje Time.


Od příchodu do Ameriky až do roku 1983, kdy obdržel americké občanství, zažil vzrušující, ale zároveň velmi náročné a stresující období, během něhož mimo jiné stihl získat bakalářský titul z University of Wisconsin-Superior.

V těchto časech se poprvé svěřil příteli vyučujícímu transcendentální meditaci o svých úzkostných problémech. Jak sám tvrdí, dodnes z tohoto meditačního učení čerpá mnohá pozitiva, píše Business Insider


80. léta divákům přinesla kromě Terminátora a Barbara Conana další nezapomenutelné Arnoldovy hity jako Komando či Predátor. Při natáčení Komanda vzal Schwarzenegger roli otce mladé Alyssy Milano téměř doslova. Herečce bylo tehdy pouhých 13 let, a tak jí dokonce občas pomáhal s domácími úkoly do školy, prozradila Milano. Natáčení filmu zabralo dohromady pouze rovných 45 dní. Nejde sice o světoborný rekord, ale i tak lze mluvit o pořádně rychlém a bezproblémovém procesu.


Vznik Predátora ovšem naopak nebyl vůbec jednoduchý. Nejenže scénáristé neustále bojovali se svou prací, ale co je snad nejdůležitější, problémy byly s hlavním záporákem filmu. Původním představitelem obávaného lovce byla mimochodem budoucí belgická hvězda Jean-Claude Van Damme.

Ten ale nakonec musel projekt chtě nechtě opustit. Mluvilo se hlavně o jeho problematickém chování a nespokojenosti s prací v kostýmu (viz video níže). „Nesnáším to. Vypadám v tom jako nějaký komiksový hrdina,“ prohlásil podle Den of Geek rozčileně. Dříve nebo později tedy došla trpělivost filmařům i herci, a tak diváci dostali finální podobu monstra, jakou známe dnes. Žádná obratná pohyblivá bestie, ale mohutný inteligentní zabiják.

Stydlivost při natáčení intimní scény

90. léta v Arnoldově kariéře odstartovala sci-fi klasikou Total Recall. S jejím natáčením se pojí jedna úsměvná příhoda. Na ni do dnešních dnů ráda vzpomíná i jeho herecká kolegyně Sharon Stone. Ta si ve filmu zahrála manželku hlavního hrdiny.

V postelové scéně, kdy měla Stone na sobě pouze noční košili a Arnold měl být pod peřinou zcela nahý (ve skutečnosti byl oblečený v miniaturní verzi spodního prádla), působil podle jejích slov nesmírně stydlivě. Herečka v dané situaci popsala Arnolda jako velmi zranitelného, ​​uvádí magazín Men's Health.

Následující dekáda v porovnání s tou předešlou byla v rámci filmografie pro rodilého Rakušana mírným neúspěchem. Kromě Total Recall si sice zahrál ve druhé části Terminátora (mnoha fanoušky považované za nejlepší) a ve skvělé akční komedii True Lies, ale upsal se také podprůměrným projektům, jako například komedii Junior či příšernému Batmanu a Robinovi.


Režisér Predátora John McTiernan prozradil, že rozšířená kritika na jeho nové filmy Arnoldovi zlomila srdce. Arnold však nikdy nebyl „pouze“ světoznámou hereckou legendou, ale také mimořádně úspěšným sportovcem. A s postupně upadající hereckou dráhou proto svými velkolepými zářezy do světa nemínil skoncovat.

Po podprůměrné komedii Junior nebo komerčně úspěšném, avšak kvalitativně průměrném Policajtovi ze školky se sice ještě snažil o comeback k akčním filmům, ale neúspěšně. Konec světa nebo Šestý den oproti jeho bývalým akčním hitům ​​prostě vůbec neuspěly.

Guvernérova partnerská krize a návrat k filmům

V roce 2003 se divákům potřetí představil s postavou Terminátora. Finančně si s ní, mimochodem, Arnie polepšil o neuvěřitelných 30 milionů dolarů, uvedl The Guardian. Po odehrání jeho dosud posledního filmu však divákům jen symbolicky zamával a nadobro se rozloučil se svými obdivovateli.

V létě roku 2003 v show Jaye Lena totiž oznámil Americe, že plánuje kandidovat na post guvernéra státu Kalifornie. A pár měsíců nato zvítězil. Na jistou dobu proto musel Schwarzenegger s prací herce seknout. Inspirací ke vstupu do politiky mu byl prezident, kterého volil jako prvního –⁠ rovněž bývalý herec Ronald Reagan.

K obrovskému potěšení milionů fanoušků se ale v roce 2010 objevil s malou rolí v akční „pecce“ jeho přítele Stallona –⁠ Expendables. V době úspěchu filmu ale na Arnoldovu hlavu přiletěl obrovský skandál. Potvrdila se totiž jeho nevěra vůči dnes již bývalé manželce Marii Shriver, kterou podváděl s jejich domácí.

Z tohoto tajného mileneckého vztahu má dokonce Arnold nemanželské dítě Josepha. „Myslím, že to byla největší hloupost, jakou jsem ve vztahu udělal. Bylo to hrozné. Způsobil jsem Marii a dětem obrovskou bolest,“ sypal si podle Digital Spy popel na hlavu.

Od návratu k herecké kariéře v roce 2011 se mimo jiné Schwarzenegger objevil například v kritiky vlažně přijaté části Terminátora s podtitulem Genisys, hororovém dramatu Maggie či v bohužel prudce podprůměrné akční komedii Killing Gunther. V posledních letech si také zahrál v koprodukčním čínsko-ruském fantasy Mystery of the Dragon Seal a ve zcela slušném nejnovějším Terminátorovi s podtitulem Dark Fate.

Co se jeho herecké kariéry do budoucna týče, v příštích letech by si měl zahrát v nové části o Conanovi či v očekávaném pokračování komerčně úspěšné komedie Twins. V ní kromě Dannyho DeVita uvidíme i známého komika Eddieho Murphyho. Ten si ve filmu o dvojici markantně odlišných bratrů zahraje jejich třetího ztraceného sourozence, čímž se celá komická situace stane ještě bláznivější.

Arnold Schwarzenegger
Zdroj: IG/schwarzenegger
Zpět
Sdílet
Diskuse