Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2018 16:58
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Na pláži našli mrtvého vorvaně. V jeho střevech bylo 29 kilogramů plastového odpadu

ZAJÍMAVOSTI EKOLOGIE ŠPANĚLSKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Pitva uhynulého mladého vorvaně nepřinesla příliš pozitivní výsledky.

Konec února, jižní část Španělska. Moře vyplavilo mladého vorvaně. Pitva, která po tomto smutném nálezu započala, přinesla ještě smutnější výsledky. Šestitunové zvíře zemřelo na zánět podbřišnice. Takové onemocnění vzniká při průniku bakteriální infekce, která se v jeho těle rozšířila díky masivnímu nálezu plastů

Člověk by měl takové množství odpadu problém unést. Ve střevech měla ozubená velryba 29 kilogramů plastového odpadu. Tvořily ho hlavně plastové tašky, sítě, lana a barely.  Podobných nálezů přibývá. Jen za minulý rok takto prokazatelně zemřelo 13 vorvaňů, všichni vykazovali stejný obsah svého břicha: velké kusy umělohmotných výrobků.


Plastového odpadu je např. v Tichém oceánu 16krát více, než se očekávalo. Stále více zvířat umírá na nezodpovědnost lidí. Při podobné pitvě se u jiného vorvaně ukázalo, že v něm bylo 30 velkých nákupních tašek.

Domů
Sdílet
Diskuse