Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2018 20:13
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Simpsonovi v nové epizodě odpovídají na útok moralistů. Rasistické vtipy o Indovi prý kdysi byly v pořádku, ale najednou jsou problémem

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jedna z nových epizod si pořádně podala politickou korektnost.

Na legendárním seriálu Simpsonovi vyrůstala řada z nás a nikdy jsme s ním neměli žádný problém. Před několika měsíci však vznikl krátký dokument od komika jménem Hari Kondabolu. Podle jeho názoru jsou Simpsonovi rasističtí a ofenzivní. To se má projevovat na známé asijské postavě jménem Apu Nahasapeemapetilon. Ta je podle autora dokumentu terčem klasických rasových stereotypů a navíc nesedí ani jeho indický přízvuk. Jihoasijského kultura je tak v seriálu prý zesměšňována a šikanována.

Simpsonovi vždy šli s dobou a vyjadřovali se k moderním tématům, ať už to byl například Amazon nebo Minecraft. Nová epizoda No Good Read Goes Unpunished není žádnou novinkou a autor Jeff Westbrook si tentokrát podal právě autory dokumentu a jejich podporovatele.

V díle si Marge najde svou oblíbenou knížku z dětství The Princess in the Garden, ale když ji předčítá Lise, Marge si uvědomí, že postavy jsou mnohem rasističtější, než si v dětství uvědomovala. Celý příběh je o dívce užívající si kolonizovanou zem, zatímco její poddaní z jiné rasy (spojitost poddanosti a jiné rasy je v knize vykreslena jako přirozená) ji ovívají a přinášejí jí jídlo. Dívka jim na oplátku vyhrožuje.

Zděšená Marge tak úsek přeskočí a skončí v jiné části knihy. Zrovna v úseku využívajícím irské stereotypy. Knižní postava se následně zeptá: „Je toto ta část, kterou ty akceptuješ?“ Narážejíc na to, že každý z nás poukazuje jen na stereotypy, které chceme vidět, přičemž je zažívá každá rasa, náboženství a tak dále.

Epizoda vyvrcholí snahou vyčerpané Marge celou knihu přepsat do co nejvíce politicky korektní formy. Hlavní postava se tak stane aktivistkou za internetovou neutralitu, která zachraňuje divoké koně. Lisa však protestuje proti její dokonalosti, protože se pak postava nemá jak emočně vyvinout, a když se Marge zeptá, co má tedy udělat, Lisa odpovídá: „Těžko říct. Něco neofenzivního, co začalo před desetiletími a lidé tomu tleskali, je dnes politicky nekorektní. Co se vůbec dá udělat?“ přičemž se dívá na Apuův obraz, referující k samotnému seriálu.

Domů
Sdílet
Diskuse