Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. dubna 2018 15:48
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Mladí Češi se chtějí pracovně seberealizovat a hodně cestovat po světě. Svou domovinu ale opustit nechtějí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Jak to mají mileniálové se svými ambicemi podle nejnovějšího průzkumu?

„Kdybyste vyhráli v loterii 200 tisíc, za co byste je utratili?“ Takovou otázku dostali mladí lidé od 18 do 28 let v průzkumu České spořitelny a agentury Kantar. Zkoumali, jak jsou na tom mileniálové z hlediska ambicí a představ o budoucnosti. Ze vzorku 1 036 respondentů vyplynulo, že porevoluční děti se chtějí zejména seberealizovat a dělat, co je baví. S tím však souvisí i fakt, že většině ve skutečnosti chybí sebevědomí, nevěří si, příp. neví, jak na to, což může ambice zmrazit.

Mladí nechtějí finančně riskovat a svůj budoucí život by chtěli prožít v České republice, ač o svém životě za pár let  nemá 51 procent z nich příliš velkou představu. Největším úspěchem je pro mladého člověka zdraví a rodinné zázemí. Na třetím místě pak práce, a to taková, která je bude bavit. Jejich obavy plynou ze samoty a vyhoření v životě. Co se týče financí, mladí Češi jsou spíše opatrnější – nechtějí půjčky. Něco málo pod polovinu z respondentů (42 procent) se živí sama, přičemž každý čtvrtý by chtěl podnikat.

Mladí Češi se chtějí pracovně seberealizovat a hodně cestovat po světě. Svou domovinu ale opustit nechtějí
Zdroj: pxhere.com

Mladí také dostali avizovanou otázku, jak by využili 200 tisíc, které by vyhráli v loterii a odpovědi měli rozdělit na hmotné a nehmotné využití.

1. Cestování

2. Vylepšení bydlení

3. Nové auto

4. Příspěvek ke koupi domu/bytu

5. Vzdělávání se

6. Dárky pro blízké

7. Sport

8. Adrenalinové zážitky

9. Večírky

10. Oblečení a doplňky

Z výzkumu jasně vyplývá, že touha po pracovní seberealizaci a cestování jsou dvě dominantní motivace, které jsou charakteristické pro dnešní mileniály, stejně jako relativně velká nejistota spojená s jejich realizací,“ řekla marketingová ředitelka České spořitelny, Monika Hovorková

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

Ve srovnání se staršími generacemi jsou mladí ochotni utrácet o 20 až 30 procent více: není problém dát 1 000 Kč za večeři pro dva, 300 000 za auto a 2 000 za boty.

Domů
Sdílet
Diskuse