Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2018 16:06
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Na Praze 6 se objevily chytré kadibudky. Živí je solární panely a dovnitř se dostaneš jen pomocí SMS zprávy

TECH
Uložit Uložené

No co. V případě nejvyšší nouze nám nic jiného než veřejná toaleta nezbývá. Ty nové na Praze 6 alespoň hezky vypadají.

Pražské ulice jsou stále chytřejší a svědčí o tom i rozrůstající se počet prvků z projektu Smart Prague. Jiné používáme běžně a rádi, nad smyslem dalších se možná chvíli podivujeme. To ovšem nic nemění na tom, že síla pokroku už se dostává do takových sfér života, o kterých se během slušné konverzace tradičně nehovoří. Kromě chytrých laviček, zastávek, odpadkových košů nebo pouličních lamp přichází na řadu také inteligentní záchodky. Zatím na pěti místech je zkouší Praha 6.

Veřejné „kadibudky“ jsou pro mnohé z nás z nás tím posledním řešením v okamžiku, kdy nás nečekaně přepadne krizová situace. Většinou nás už z dálky odrazuje nesnesitelný zápach, nepřítomnost toaletního papíru, nečistoty od podlahy až ke stropu a koneckonců také znepokojující myšlenka, kdo všechno vlastně už podobně balancoval nad stejnou mísou před vámi.

Řešením by údajně mohly být právě inteligentní záchodky. Ty vás jednoduše pustí dovnitř jen v případě, že zašlete správný SMS kód v ceně deseti korun. Dveře toalety se vám na znamení přijaté platby rozpípají, rozblikají a odemknou. Ještě před odesláním žádosti o využití toalety si můžete v případě nouze váš mobilní telefon dobít přímo ze záchodku. 

Také samotný vnitřek kadibudky je chytřejší než jeho běžní smradlaví kolegové – sám dokáže rozpoznat nedostatek mýdla nebo toaletního papíru a informovat centrálu, která už problém snadno vyřeší. Toaleta je díky solárním panelům umístěným na stříšce energeticky zcela soběstačná a v případě potřeby se může kdykoliv a kamkoliv přemístit.

Na Praze 6 se objevily chytré kadibudky. Živí je solární panely a dovnitř se dostaneš jen pomocí SMS zprávy
Zdroj: pixabay.com

Inteligentní toalety jsou prozatím umístěny na pěti místech šesté pražské čtvrti. Najdete je v blízkosti hřišť a sportovišť pro děti v ulicích Lotyšská, Anastázová, U Valu, na Hadovce a na Ladronce. Záchody ovšem stojí na místě jen několik málo dní a obyvatelé už kritizují jejich nedomyšlené využití.

Problémem zdá se být onen SMS systém. Ne každý, zvlášť pokud se bavíme o dětech nebo sportovcích využívající hřiště s sportoviště, u sebe nosí mobilní telefon. V případě nutkání na toaletu má tedy daná osoba smůlu a musí se uchýlit k tradičním způsobům. Třeba si odskočit si do křoví. 

SMS zpráva se navíc odesílá na tzv. speciální číslo, v tomto případě dokonce na stejné číslo, které platí i pro zakoupení jízdenky na pražské MHD. Mnoho uživatelů mobilních telefonů má speciální čísla zablokována a prémiovou SMS odeslat nemohou.

„Ano, může se stát, že zprávu z některých telefonů bohužel odeslat nelze. Pravidelný návštěvník veřejných prostorů o tomto způsobu placení však předem ví. Pokud se někomu telefon například vybije, buď požádá kolemjdoucího nebo využije tradiční způsob. Tuto formu placení jsme zvolili před bezplatnou i mincovou variantou, a to především proto, abychom předešli vandalismu,“ vysvětluje mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Ilustrační foto

Na Praze 6 se objevily chytré kadibudky. Živí je solární panely a dovnitř se dostaneš jen pomocí SMS zprávy
Zdroj: pexels.com

V neposlední řadě může být poněkud otravné čekání na otevření záchodu. V momentě, kdy hraje roli každá vteřina, může odeslání jedné smsky a třicetivteřinové čekání být s trochou nadsázky osudným. Vedení městské nyní čeká, zda se záchodky mezi obyvateli nakonec ujmou a bude investovat do nákupu dalších. Jedna mobilní budka vyjde na zhruba 150 tisíc. V Praze je přitom najdeme v různých kabátech – barevné, splývající s okolím nebo třeba v rustikálním stylu.

Domů
Sdílet
Diskuse