Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2018 14:05
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Neznámé zlo pronásleduje námořníky uvízlé uprostřed arktické pustiny v napínavém hororovém seriálu The Terror (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Seriál The Terror staví na skutečných událostech.

V roce 1848 zamrzly v arktickém moři dvě lodě – Terror a Erebus. Trvalo celá desetiletí, než byly nalezeny. Jaké osudy tehdy potkaly více než stočlennou posádku si nyní můžeme jen domýšlet, a to na základě nemnoha pozůstatků a nepřímých důkazů.

Své fantazii v roce 2007 popustil otěže spisovatel Dan Simmons, který na základě skutečných událostí a řady jím smyšlených příběhů sepsal knihu Terror. Ta osobitým způsobem líčí osud polární výpravy sira Johna Franklina a jeho posádky.

Několik let po vydání knižního příběhu byly Terror a Erebus nalezeny kanadským loďstvem. Jak vydání knihy, tak objev dávno potopených lodí přispěly ke vzniku seriálu pojmenovaného po menší z dvojice lodí – The Terror

Neznámé zlo pronásleduje námořníky uvízlé uprostřed arktické pustiny v napínavém hororovém seriálu The Terror (Recenze)
Zdroj: AMC Networks

Výkonnými producenty byli Ridley ScottSoo HughDavid Kajganich (scénárista loňského hororového hitu To). Na desítce dílů se vystřídala trojice režisérů, jmenovitě Edward Berger, Tim Mielants a Sergio Mimica-Gezzan. Všichni tři si přinesli již z dřívějška zkušenosti ze seriálové a televizní tvorby.

Produkce se ujalo AMC a minisérie čítající deset epizod dostala prostor v rozmezí 42–56 minut na jeden díl. Až na Jareda Harrise (Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Sherlock Holmes: Hra stínů) a Ciarána Hindse (Rudá volavkaHarry Potter a Relikvie smrti – část 2) byly obsazeny neokoukané a nové tváře. 

Dějová linka se točí kolem výše zmiňované dvojice lidí Terror a Erebus a jejich posádky. Během pokusu proplout Arktidou zamrzají jejich lodě v ledu a desítky námořníků tak zůstávají uvězněny uprostřed bohapusté krajiny plné ledu. Ani po měsících čekání led nerozmrzá ani nepraská, zásoby se tenčí a v okolí se pohybuje cosi, co muže nemilosrdně a brutálně vraždí

První zprávy z tábora diváků hovořily o temně hororové podívané s hutnou atmosférou, která se vám lehko zadře do kůže. S tím nelze tak úplně souhlasit. Těšíte-li se na pořádně děsivé scény a mrazení v zádech, nechte si taková očekávání na jiný seriál.

Neznámé zlo pronásleduje námořníky uvízlé uprostřed arktické pustiny v napínavém hororovém seriálu The Terror (Recenze)
Zdroj: AMC Networks

The Terror se sice hutnou atmosférou chlubit může, hororový je ale pramálo. Ze začátku působivě buduje na strachu z neznámého, avšak v momentě, kdy se toto „tajemno“ stane otevřenou hrozbou jejíž podobu znáte, veškeré napětí mizí.

Místo slibované hororové podívané dostanete spíše thriller, v němž je kladen důraz na budování citové vazby diváka k jednotlivým postavám. 

Osobností, kterým byl na obrazovce přidělen větší prostor, bylo na můj vkus až příliš a neustálé představování dalších za pomoci flashbacků bylo po čase otravné a nefunkční. Tím ovšem nechci shazovat herecké výkony, které považují za velmi dobré. Některé postavy vám přeci jen přirostou k srdci a právě díky flashbackům na ně budete pružně měnit názor

Důležitou funkci má taktéž vizuální stránka, která sice podtrhuje temný osud námořníků ve středu vyprávění, nevypadá však příliš dobře. CGI je někdy až moc vidět a monstrum, které Angličany pronásleduje, nevypadá zdaleka tak děsivě, jak bylo zřejmě v plánu. 

Neznámé zlo pronásleduje námořníky uvízlé uprostřed arktické pustiny v napínavém hororovém seriálu The Terror (Recenze)
Zdroj: AMC Networks

Gradace dějové linky přijde v průběhu seriálu hned dvakrát. Jednou někdy přibližně v polovině, poté tempo značně poleví a začne opět gradovat postupně až k závěrečnému vyvrcholení. Divácké napětí tak kolísá a po opadnutí „hororové hrozby“ může seriál ztrácet vaši pozornost

Děj je totiž značně roztahaný a spoléhá se především na dialogy, které jsou sice zábavné, ale málokdy posouvají děj. Abyste si užili opravdu dramatickou podívanou, kterou by nic nezdržovalo, musel by The Terror mít o polovinu epizod méně.

Takto si sice udržuje dusnou atmosféru, ale děj se drží stále v jedné úrovni, až si ke konci začnete říkat, že nevyhnutelně musí přijít překvapivý nebo velice dramatický závěr, který bude vyvrcholením pomalé gradace. 

Ničeho takového se ovšem nedočkáte, jednotlivé dějové linky vyšumí do ztracena a ty nejpalčivější otázky, které ve vás seriál vyvolal, zůstanou nezodpovězené. Potřeba dozvědět se více o vraždícím monstru, které pronásleduje námořníky, zůstane nevyslyšena, a to přesto, že si to seriál takového formátu přímo žádá. 

Neznámé zlo pronásleduje námořníky uvízlé uprostřed arktické pustiny v napínavém hororovém seriálu The Terror (Recenze)
Zdroj: AMC Networks

Pokud to však vezmu kolem a kolem, The Terror přichází s velmi zajímavým námětem vycházejícím ze skutečných událostí, který si vaši pozornost přitáhne snadno. Námořníky uvězněné v ledové pustině a pronásledované děsivým monstrem jsme tu ještě neměli.

Hlavní postavy jsou skvěle zahrané a vytvoříte si k nim citové pouto, a to i když znáte příběh a víte, jak to s nimi dopadne.

Potěší také vhodně zvolený soundtrack, při jehož pozdějším poslechu se snadno vrátíte do arktických vod. Bohužel se najde i řada much, od slabších vizuálních efektů, až po nestálé tempo a příliš roztahaný děj, které seriálu podrážejí kolena. I tak se ale jedná o netradiční a napínavou podívanou, kterou vám můžeme vřele doporučit. 7,5/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse