Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2018 20:48
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

U Dánska objevili nacistickou superponorku. Konspirátoři věří, že v ní měl uniknout i Hitler

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejpokročilejší nacistická ponorka odpočívá už desítky let na dně moře u Dánska.

Ve vodách kolem celé Evropy se během druhé světové války odehrávaly ty nejdivočejší námořní bitvy. Útočily na sebe plavidla, ponorky, ale i letící bombardéry, a tak není divu, že se až do dnešních dnů na dně moře povalují pozůstatky jednoho z nejhorších vojenských konfliktů v historii lidstva. Výzkumníci z dánského Sea War Museum ve městě Thyborøn rozvíjeli svůj projekt mapování mořského dna, při kterém narazili na mimořádně vzácný nález.

V hloubce až 123 metrů ve vzdálenosti 10 námořních mil severně od pobřeží města Skagen zůstává uvězněn vrak ponorky, která mohla výrazně ovlivnit průběh historie, kdyby ji nacisté vyvinuli o něco dříve. Ponorka typu XXI byla první ponorkou, která většinu času svého provozu trávila pod hladinou namísto toho, aby se neustále vynořovala. Nacisté si objednali rovnou 118 kusů této tehdy nejmodernější ponorky, jenže do služby se dostaly jen dvě.


Jednu z nich bys dnes našel v muzeu v Bremerhavenu, přičemž Dánové na svém dně objevili i druhý exemplář. Ponorka s označením U-3523 byla potopena britským bombardérem 6. května 1945, čili den poté, co se Německo vzdalo. Zajímavostí je, že ani jedna ze dvou nejpokročilejších ponorek se nikdy nedostala do přímého boje a také U-3523 chtěla pravděpodobně uniknout.

I když výzkumníci nepředpokládají, že by měla na palubě převážet německé cennosti a důležité pohlaváry, konspirační teoretici věří právě tomu, že nacistické velení s Hitlerem v čele uniklo po válce do Jižní Ameriky. Právě U-3523 dokázala díky svým technologiím proplouvat až k Jižní Americe bez zastavení. Ponorka však měla mít namířeno do Norska a ředitel muzea Gert Normann Andersen prohlásil, že na palubě neměla žádné neobvyklé předměty ani osoby. Dánové se kvůli hloubce plavidla nebudou snažit ani o jeho vytažení na hladinu.

U Dánska objevili nacistickou superponorku. Konspirátoři věří, že v ní měl uniknout i Hitler
Zdroj: Sea War Museum
Domů
Sdílet
Diskuse