Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2018 10:04
Čas čtení 0:00
Sona O.

Nacistům pomáhal vyvražďovat děti s autismem. Hans Asperger na své klinice neváhal plnit ty nejzvrácenější nápady

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Akce T4 byl plán systematické eutanazie nevyléčitelně nemocných a lidí, kteří trpěli mentálními poruchami. Program zabil více než 300 000 pacientů a 789 z nich přišlo o život v klinice Hanse Aspergera.

Hitler měl během druhé světové války jasný plán. Chtěl dosáhnout čisté árijské rasy, v níž by neexistovaly žádné choroby, fyzické ani psychické. Proto sám osobně schválil návrh s názvem Akce T4. Ten měl za úkol eliminovat lidi, kteří byli podle něj přítěží pro společnost. Patřili sem nevyléčitelně nemocní pacienti a mentálně narušení jedinci. T4 odstartovala koncem roku 1939 v Německu, Rakousku, Polsku a České republice. Více než 300 tisíc lidí bylo nemilosrdně odsouzeno k smrti, z toho 789 dětí zemřelo právě na klinice Am Spiegelgrund ve Vídni, kam své pacienty posílal i Hans Asperger.

Nacistům pomáhal vyvražďovat děti s autismem. Hans Asperger na své klinice neváhal plnit ty nejzvrácenější nápady
Zdroj: Wikimedia

Hanse Aspergera dnes mnozí vnímají jako pediatra, který výrazně přispěl k léčení autismu. Věnoval se hlavně dětským psychickým poruchám a první v roce 1944 definoval vysoce funkční formu autismu. Děti, které trpěly poruchou, kterou nazýval autistická psychopatie, měly většinou problémy s empatií, dělalo jim potíže najít si a udržet přátelství, výrazně se zajímaly o jednu oblast a dokázaly o ní mluvit do úplných detailů a často měly problémy s pohyblivostí.

Asperger těmto pacientům říkal „malí profesoři“, právě kvůli jejich neutuchajícímu zájmu o určitý typ informací.

Poprvé nemoc diagnostikoval 4 chlapcům, z nich se jeden, Fritz V, stal astronomem a odhalil chybu ve výpočtech Isaaca Newtona.

Během jeho života se mu však velkého uznání nedostalo. V roce 1931 vystudoval medicínu a o rok později si otevřel první kliniku ve Vídni. Těsně před začátkem války založil i školu pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami, ale ta byla vybombardována a Asperger tak přišel o velkou část své práce.

Klinika Am Spiegelgrund fungovala v letech 1940–1945. Tvořila ji škola, kde vzdělávali mentálně postižené děti a sanatorium, ve kterém seskupovali „neučitelné“ a podrobovali je drsným experimentům, nebo je zkrátka nechali zemřít.

Nacistům pomáhal vyvražďovat děti s autismem. Hans Asperger na své klinice neváhal plnit ty nejzvrácenější nápady
Zdroj: Wikimedia

Právě sem posílal Asperger mnohé ze svých dětských pacientů i přesto, že věděl, jaký osud je čeká. Děti zde byly většinou usmrceny v plynových komorách nebo smrtícími injekcemi. Některé nechali zkrátka vyhladovět nebo neléčili jejich infekční zánětlivá onemocnění, která se pak po sanatoriu šířila dál.

Jedním z takových dětí byla i 3letá Herta, podle Aspergera trpěla idiotizmem, vážnou poruchou osobnosti a opakovanými záchvaty. Hertu Schreiber poslal na smrt přibližně v roce 1941. „To dítě musí být obrovským břemenem pro matku, která se stará o pět dalších, zdravých dětí,“ řekl a doporučil permanentní umístění v Spiegelgrunde. Přitom i samotná matka věděla, co za osud její dcerku čeká a doktorovi napsala: „Pokud jí nemůžete pomoci, bylo by lepší, kdyby zemřela.“

Hertu přijali 1. července a zemřela 2. září. Klinika v záznamech informovala, že příčinou její smrti byla pneumonie.

Stejný osud potkal například i 6letou Elizabeth Schreiber.

Klara B. byla dospělá, přijali ji v roce 1940 z nemocnice Stienhof. V její složce dominovaly červeným perem zaznačené „židovka“ a „+“, to znamenalo, že ji nacisté odsoudili k smrti. Klara trpěla schizofrenií. 8. srpna byla převezena do Hartheimu, což bylo nacistické centrum eutanazie, kde zemřela v plynové komoře.

V roce 1945 dosahovala úmrtnost v Spiegelgrunde 42,76 %.

Nacistům pomáhal vyvražďovat děti s autismem. Hans Asperger na své klinice neváhal plnit ty nejzvrácenější nápady
Zdroj: wikimedia commons

Mozky mrtvých pacientů, většinou dětí, doktoři uchovávali v nádobách ve speciálních nálevech. Ty se na místě našly i desítky let po skončení války. Skladovali téměř 800 mozků.

S informacemi o práci Hanse Aspergera přišel teprve nedávno Dr. Czech, který tvrdí, že Aspergera studoval desítky let. Dr. Herwig Czech se specializuje na historii medicíny a působí ve Vídni. Během svého výzkumu zkoumal spisy z let 1928 až 1944, o kterých se dříve myslelo, že byly zničeny. „Asperger se přizpůsobil nacistickému režimu a spolupracoval s ním. Za odměnu pak dostával lukrativnější pracovní nabídky,“ říká Czech.

Dosud byl Asperger vnímán jako člověk, který se v nacistickém režimu snažil pouze přežít. Poslední publikace od Czecha dokazuje absolutní opak. „Vím, že bude článek kontroverzní, ale tato historická fakta jsem se rozhodl zveřejnit.“

Komunita lidí s autismem a lékaři nyní uvažují, že vysoce funkční forma autismu, která je po Aspergerovi pojmenována, dostane jiný název.

Domů
Sdílet
Diskuse