Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. dubna 2018 16:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Čeští vědci vyvinuli látky, které dokáží chránit kůži před vznikem rakoviny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Odborníci z Olomouce jako první na světě zjistili, že rostlinné hormony jsou schopné chránit lidskou kůži před UV zářením.

Olomoučtí vědci dokázali z rostlinných hormonů připravit nové látky, které dokáží chránit lidskou kůži před nepříznivými účinky UV záření. Ty mohou způsobovat i vznik rakoviny. Objevené látky odborníci odvodili od kinetinu, který patří mezi cytokininy, tedy rostlinné hormony. Ty u rostlin hrají důležitou roli v mnoha vývojových procesech.

Jako první na světě pak Češi zjistili, že cytokininy a od nich odvozené látky jsou schopné chránit lidskou kůži před oběma druhy ultrafialového záření – UVA i UVB. 

Vývoji molekul odvozených od cytokininů se vědci z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky (ÚEB) Akademie věd ČR věnují dlouhodobě. Mohou podle nich najít uplatnění jak v lékařství, tak i v kosmetice

Čeští vědci vyvinuli látky, které dokáží chránit kůži před vznikem rakoviny
Zdroj: Tommie Horton

Pozitivní výsledek jejich výzkumu umožnil i testování na lidských kožních buňkách v laboratorních podmínkách. Působení nových látek vystavili nejprve háďátko obecné (Caenorhabditis elegans), jehož organismus má překvapivě podobné reakce jako ten savců.

Výzkum v současnosti nadále pokračuje. Podle mluvčí Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum nové látky už testuje pro další průmyslové využití jedna poměrně velká kosmetická firma.

Domů
Sdílet
Diskuse