Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2018 15:55
Čas čtení 0:00
Sona O.

Zahrada, kde by tě mohla zabít skoro každá rostlina. Nejvražednější místo skrývá hromadu divokých exotických exemplářů

ZAJÍMAVOSTI ZAHRADA
Uložit Uložené

Procházka v botanické zahradě tě nudí a ty hledáš nějaký adrenalin? Možná je vražedná zahrada to pravé pro tebe!

Květiny většinou lidé vnímají jako symbol něžnosti, ženskosti a krásy. Ne všechny jsou však tak neškodné, jak vypadají. I ty nejpůvabnější z nich totiž dokáží zabíjet. Pokud chceš změnit návštěvu parku na mírně adrenalinový zážitek, projdi se po zahradách Alnwick, které se nacházejí na severovýchodě Anglie v hrabství Northumberland.

Historie lokality sahá až do roku 1750, kdy zde dal první vojevůdce Northumberlandu projektovat úpravu země, aby tak umožnil vznik jedné z největších zahrad v Anglii. Třetí vojevůdce byl sběratelem exotických rostlin a přivezl sem mnoho květin z celého světa. Finální podobu místo dostalo v 19. století, ale po válce upadlo do zapomnění.

Zahrada, kde by tě mohla zabít skoro každá rostlina. Nejvražednější místo skrývá hromadu divokých exotických exemplářů
Zdroj: Geograph

Momentálně jsou zahrady Alnwick i s přilehlým zámkem ve vlastnictví šlechtického rodu. Jane Percy je novou vévodkyní, která obnovila parky v okolí v druhé polovině 90. let. O několik let později přidala i slavnou vražednou zahradu plnou jedovatých rostlin.

Najdeš tu například i bylinu s názvem durman. Ta je jak jedovatá, tak i prospěšná pro sexuální život, protože je přírodním afrodiziakem. V Argentině se dosud durman vkládá pod polštáře malým dětem, aby snadněji usnuly, rodiče však musejí být velmi ostražití a vyjmout ho už po pár minutách. Pokud by rostlinu totiž nechali pod polštářem celou noc, dítě by se neprobudilo. Dokonce i anglické dámy si dávaly kapku z moku durmanu do čaje, ta jim přinášela podobné stavy jako užití LSD.

Zahrada, kde by tě mohla zabít skoro každá rostlina. Nejvražednější místo skrývá hromadu divokých exotických exemplářů
Zdroj: wikimedia

Kulčiba dávivá je jeden z nejjedovatějších keřů na světě. Alkaloid nacházející se v jeho semenech způsobuje záchvaty a při velké dávce může vést k ochrnutí centrálních nervů. Rulík zlomocný zase vyvolává halucinace a následnou paralýzu. Toto je však pouze zlomek rostlin, které v Alnwicku najdeš.

Alnwick Gardens - Poison Garden

„Nechápu, proč je tolik zahrad zaměřených na léčivé účinky rostlin. Děti, co znám, se mnohem více zajímají o to, jak je může rostlina zabít, jak dlouho by to trvalo a jak bolestivá či hrozná by smrt byla,“ řekla Percy.

Doporučeno
Jak oblázky dokáží vyšperkovat zahrádku? Inspirujte se! Jak oblázky dokáží vyšperkovat zahrádku? Inspirujte se! 24. ledna 2023 14:11

Zahrady slouží i k edukaci v oblasti drog, najdeš v nich například konopí, koku či Papaver somniferum známější jako mák setý (vyrábí se z něj opium). Tato část byla přidána v roce 2005.

Zpět
Sdílet
Diskuse