Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2018 23:43
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Chirurgové zvládli nejkomplexnější transplantaci penisu a šourku. Válečný veterán o genitálie přišel při výbuchu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Neuvěřitelných 14 hodin trvala 11 chirurgům transplantace větší části mužova těla.

Veterán americké armády, kterému nástražný výbušný systém před lety výrazně poškodil dolní část břicha, pohlavní úd, varlata i nohy, se navždy zapsal do historie. I když v minulosti proběhly již tři transplantace penisu, nejmenovaný veterán absolvoval zatím nejkomplexnější transplantaci penisu a okolní části těla, jaká byla kdy provedena. Voják dostal od zemřelého dárce větší část těla obsahující i šourek.

Operace přitom proběhla již na konci března, ale nemocnice Johns Hopkins Hospital dosud držela informace o jejím průběhu v tajnosti. Pacient momentálně začíná nabírat síly a zanedlouho by mohl být z nemocnice propuštěn, i když návrat citu do transplantované části těla bude trvat přibližně šest měsíců.


Oběti podobných nástrah obvykle nejsou staří, a proto dokáží rozsáhlá zranění způsobit nekonečnou depresi. Šance zplodit potomka bývá mizivá a o vážnosti problému svědčí i fakt, že mezi lety 2001 a 2013 se do USA vrátilo až 1378 vojáků s poškozenými genitáliemi. Transplantace byla dokonce připravována již od roku 2013, protože nešlo o žádnou jednoduchou záležitost.

Lékaři museli správně vybrat i dárce, aby seděl odstín kůže a věk. Komplikace nadělala i vzácnější krevní skupina veterána. Transplantace však nezahrnovala dárcova varlata, i když šourek samotný ano, protože si nedokázali poradit s etickou otázkou o tom, zda by bylo správné, aby veterán mohl produkovat spermie s cizím DNA a oplodnit svou přítelkyni. Operace trvala 14 hodin a podílelo se na ní 11 chirurgů. Všechno zatím vypadá pozitivně, ale rekonvalescence nebude záležitostí na pár dní.

Chirurgové zvládli nejkomplexnější transplantaci penisu a šourku. Válečný veterán o genitálie přišel při výbuchu
Zdroj: John Hopkins Medicine
Domů
Sdílet
Diskuse