Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2018 13:43
Čas čtení 0:00
Jakub H.

Trhem lomcují kavárny s herní tematikou. Za drobný poplatek si zahrajete i naprosté novinky ze světa deskovek

ZAJÍMAVOSTI KÁVA
Uložit Uložené

Těžká pohoda a popíjení kávičky v kavárně už asi nestačí. Někteří lidé se vedle oddávání literárnímu požitku nebo brebentění chtějí v kavárně i bavit. Naštěstí se najde několik míst, kde je to možné.

Jako první se do toho obul Američan Douglas Kaufman a založil ve Vršovicích kavárnu Bohemia Boards & Brews. V nabídce kavárny tak vedle oblíbeného presíčka najdete i více jak 500 stolních her, u kterých se za poplatek 60 korun můžete libovolně bavit. Součástí jsou samozřejmě i karetní hry. Nás soukromý tip redakce je hra Exploding Kittens.

Protože u her strávíte klidně hodinu i víc – a pravý Osadník z Katanu potřebuje sílu – nabídne vám Douglas několik dobrůtek z rodné Ameriky. Oblíbenými je čerstvý popcorn, ale i pečivo s burákovým máslem nebo marshmallows.

 

Some new arrivals from #blackfire ! #vrsovice #gamenight #boardgamecafe #bohemiabandb #unlock #kmotr

Příspěvek sdílený Douglas Kaufman (@bohemia_boards_and_brews),

Ačkoliv s konceptem herních kaváren v Praze začal, za původního majitele myšlenky se nepovažuje. „Všiml jsem si, že podobné kavárny vznikají v Kanadě a Americe,“ říká. V Praze žádná taková nebyla.

Tenkrát. Dneska už jich je víc.

Myšlenku herní kavárny posunul ještě o kousek dál projekt Geekárna na Smíchově. Sami sebe nazývají dokonce sci-fi a fantasy café-bar – domovina pro všechny nadšence, geeky a fandomy. Zajímavé je, že bar vybudovaly, vedou a zdokonalují ženy, čímž boří mýtus, že geekové jsou jen muži. Zahrát si můžete 93 deskových a karetních her, jejichž zapůjčení si dohodnete na baru.

Doporučeno
Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák 17. prosince 2023 6:00

Vedle standardní herní nabídky se můžete zúčastnit připravených akcí, jako je například poslední Pub Gaming Quiz. Jedná se znalostní souboj ze světa gamingu, při kterém se proti postaví tří až šestičlenné týmy geeků. Na skupiny s nejlepším skóre čekají ceny s herní tematikou. Otázky jsou ovšem velmi záludné. Víte, jaká je rychlost Crashovy otočky v kilometrech za hodinu? U koho nakupuje Sonic své tretry? Kde má Geralt svůj třetí meč?

Bar Nacafe na Letenském náměstí vás vedle paření deskovek naláká na výběrovou kávu z české pražírny Yakima Coffee. Na hrací ploše udělejte klidně cokoliv, abyste spoluhráče zaskočili. Na baru toto nezkoušejte, a proto si rozhodně neobjednávejte piccolo. Piccolo totiž neexistuje, to tu každý ví. Kavárna je dokonce stoupencem stejnojmenného „hnutí“.

V pauzách mezi hrami budete mít rozhodně co číst, což dokumentuje přiložená fotografie, a ve správné dny se i pokocháte například na vernisáži fotografií. Členitý interiér kavárny totiž umožňuje pořádání rozličných kulturních akcí.

Kavárny a hry, Douglas a další, no už to chtělo nějakou inovaci. A o tu se postaral Café Louvre. Kdo někdy byl na kafi na Národní, ví, jakou dokáží prostory z poloviny dvacátého století vytvořit atmosféru.

Doporučeno
KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti 21. září 2023 8:30

Louvre svého času navštěvoval Karel Čapek, Franz Kafka i Albert Einstein. Bůhví kolik významných myšlenek se ve všech těch inteligentních hlavách tehdy zrodilo, když si vychutnávali doušek svého oblíbeného nápoje. Kavárna musela mít pánům co nabídnout a v distingovaném stylu pokračuje doteď. Zahrajete si zde kulečník, šachy, kostky a domino.

Další cool nápad, jak zpestřit kavárenský provoz, přináší Time-café Křižovatka. Už název napovídá, čím je tato kavárna speciální. Ano, platí se zde za strávený čas – 1 minuta = 1 koruna. Maximální platba je však 300 korun a během celé doby je volně k dispozici paleta stolních her, karetních her, dokonce PlayStation 3 a stolní fotbálek.

Přijďte na kafe, hrát si, bavit se, na schůzku, na rande, kreslete na flipchart, tiskněte, skenujte, kopírujte, cokoliv...

Super zábava a hra u šálku kávy však není jen výsadou Pražáků. Brno hrdě konkuruje v čele s kavárnou Anděl.

Ta každý čtvrtek ve spolupráci s Planetou her pořádá herní večer. Lidé z Planety vždy přinesou zásobu nejlepších novinek, vysvětlí pravidla a pohlídají, aby se každý bavil na maximum. Pokud nedáte dohromady dostatečně velkou skupinu hráčů, organizátoři vám pomohou se k někomu přidat.

Poslední na našem seznamu je kavárna, která se jmenuje Hravárna. Sídlí ve Frýdku-Místku a je speciální tím, že se zde hrají převážně fantasy žánry deskových her.

Doporučeno
Řecká ledová káva tě osvěží a dobije baterky. Nauč se ji připravovat doma Řecká ledová káva tě osvěží a dobije baterky. Nauč se ji připravovat doma 18. července 2023 11:00

26. května se zde za podpory společnost Game Workshop uspořádá turnaj ve hře Shadespire. Pokud jste váhali, co ten den budete dělat, a Shadespire vás baví, doneste si kostky a tokeny a zábava může začít.

 
Domů
Sdílet
Diskuse