Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. dubna 2018 23:36
Čas čtení 0:00
Sona O.

Vědci objevili planetu, která je tak tmavá, že ani neví, jak vypadá

ZAJÍMAVOSTI VĚDA VESMÍR
Uložit Uložené

Planeta WASP-104b je tak tmavá, že nejsme schopni určit její přesnou podobu.

WASP-104b má přibližně velikost Jupiteru, předpokládá se, že se také jedná o plynového obra a patří mezi nejtmavší planety, jaké byly kdy objeveny. Pohlcuje až 99 % světla své lokální hvězdy.

Vědci museli doslova hádat, jak by asi planeta mohla vypadat. Použili k tomu takzvanou tranzitní metodu, která měří, jak moc a na jakou dobu dojde k zatmění hvězdy, kterou planeta obíhá. Tom Mocknik je jedním z výzkumníků, kteří planetu pozorují. „Ze všech temných planet, co jsem za svůj život pozoroval, je tato určitě v top 5, možná dokonce top 3,“ řekl.

Vědci objevili planetu, která je tak tmavá, že ani neví, jak vypadá
Zdroj: wikimedia

WASP-104b má také další zvláštní fenomén. Přestože obíhá kolem hvězdy, vůbec nerotuje kolem své osy. Díky takovéto rotaci máme například na Zemi den a noc. Tato planeta má však jednu svou část neustále nasměrovánu k hvězdě, zatímco druhá je skryta ve věčné tmě.

Nejedná se však o zcela nejtmavší planetu, tou je TrES-2b a objevena byla v roce 2011. Její objevitel David Kipping řekl: „Reflektuje ještě méně světla než černá akrylová barva.“

Takové objevy pouze potvrzují, jak velmi málo toho zatím o našem vesmíru víme a jak malá je Země ve srovnání s prostorem, ve kterém se nachází.

Domů
Sdílet
Diskuse