Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. května 2018 20:12
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Zdravé plíce proti plicím kuřáka? Miliony lidí s úžasem sledují, jak obrovský rozdíl je mezi jejich fungováním

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naše plíce si musíme chránit, ale kouřením cigaret si nepomáháme.

Kouření cigaret je vysoce návykové. Přestože cigarety dokáží lidský organismus ničit mnohem výrazněji než mnohé zakázané látky, můžeš si je koupit prakticky kdekoliv ve městě i na vesnici. Kuřáci si však neuvědomují, jak moc své tělo poškozují.

Nepomáhají ani brutální realistické ilustrace na samotných krabičkách a varování stovek odborníků o tom, aby lidé kouřit přestali, protože si mohou své zdraví nenávratně poškodit. Zdravotní sestra Amanda Eller ze Severní Karolíny proto natočila dvě krátká videa, která pak zavěsila na Facebook. Jejím prvotním cílem bylo ukázat rozdíl mezi plícemi kuřáka a zdravého člověka, ale videa zanedlouho explodovala a vidělo je více než 14 milionů lidí.

Amanda na videích ukazuje dva druhy plic. První, které mají příjemnou růžovou barvu, by patřily člověku, který cigarety nikdy nekouřil. Vedle nich leží plíce patřící člověku, který ve svém životě kouřil přibližně jednu krabičku cigaret denně, a to po dobu 20 let. A i když nekouříš přímo jednu celou krabičku denně, i třetina či polovina z ní dokáže plíce dostat do podobného stavu.

Amanda začala do plic pumpovat vzduch a rozdíl byl ohromující. Zdravé plíce se naplno rozpínaly, zatímco plíce kuřáka měly kapacitu bídnou. Pokud tě už ani podobná živá ilustrace neinspiruje k tomu, abys s kouřením přestal, pak zřejmě budeš muset vyhledat odbornější pomoc.

Fungování zdravých plic

Fungování plic kuřáka po krabičce denně v průběhu 20 let

Domů
Sdílet
Diskuse