Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. května 2018 10:45
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Režiséři Matrixu jsou nyní ženami. Celý život je provázel strach z reakce jejich okolí, který vedl až k pokusu o sebevraždu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Lilly a Lana Wachowski jsou režisérsky s neuvěřitelnou fantazií, která světu přinesla sci-fi Matrix nebo seriál Sense8.

Sourozenci Andy a Larry Wachowski si získali pozornost široké veřejnosti v roce 1999. Společnými silami natočili sci-fi Matrix, které diváckému obecenstvu přineslo do té doby nevídaný filmový zážitek.

Příběh hackera Nea, který se dostane do paralelního počítačového světa, zaujal také kritiky. Ti jej ověnčili hned čtyřmi Oscary, a to za Střih, Mix zvuku, Střih zvuku a Vizuální efekty.

Čtyři roky poté na snímek navázala dvě pokračování Ta se sice na jedničku jen dotahovala, ale každý fanoušek byl rád, že se může do světa Matrixu znovu podívat.

Režisérská dvojice se poté vrhla na jiné projekty, včetně filmů V jako Vendeta, Speed Racer, Atlas mraků a naposledy Jupiter Ascending.

Od dob Matrixu se však v jejich životech mnohé změnilo. Andy a Larry Wachowski vyšly na veřejnost se skutečností, že jsou ženami uvězněnými v mužských tělech. Po letech skrývání se obě postupně otevřely v této otázce veřejnosti, a tak jsou z nich dnes Lilly a Lana Wachowski.

Lana Wachowski se narodila jako Laurence Wachowski v roce 1965 do polsko-americké rodiny v Chicagu. O dva roky později spatřil světlo světa její sourozenec Andy (dnes Lilly). Jejich matka byla zdravotní sestra a malířka a otec se věnoval obchodu.

Celá rodinka často chodívala do kina. Dětství bratrů Wachowských tak bylo protkáno uměním. Jejich strýčkem navíc nebyl nikdo jiný než Laurence George Luckinbill, držitel ceny Emmy. Takto plodné prostředí je přimělo k tomu, aby nastoupily na střední školu se zaměřením na umělecké vědy.

A i když je od sebe dělily dva roky, trávily spoustu času spolu. Držely se spíše v ústraní, pryč od zvědavých očí spolužáků, četly si komiksy a hrály deskové hry. Nejvíce je mělo bavit legendární Dungeons & Dragons. Mimo to se také účastnily školních divadelních představení.

Po střední se jejich cesty na krátkou chvíli rozešly. Lana šla studovat Bard College v New Yorku, zatímco Lilly vyrazila zkusit štěstí na Emerson College v Bostonu. Ani jedna z nich však studium nedokončila. Rozhodly se ze školy, která jim nedávala to, o čem snily, odejít. 

Aby však nestrádaly na ulici a nežily jen z peněz svých rodičů, rozhodly se rozjet své kariéry. Společnými silami si po návratu do Chicaga vybudovaly malířskou a tesařskou dílnu. To však stále nebylo to pravé ořechové.

Pravý posun směrem, kterým se chtěly vydat, přišel až s přijetím Lany scénáře k hororovému komiksu Ectokid od Marvelu v roce 1990.

Ten kreativně řídil hororový mág Clive Barker. Tvorba Lany se mu zalíbila, a tak sestry zaměstnal scénářem k dalším dvěma komiksům – Clive Barker's HellraiserClive Barker's Nightbreed pro Epic Comics. 

Kariérní průlom přišel až v roce 1994. Sourozenci se v té době přesunuli k psaní scénářů k filmům a zaujali studio Warner Bros., jenž koupilo jejich scénář k filmu Nájemní vrazi.

Ve snímku, který z něj vzešel si zahráli Sylvester Stallone, Antonio Banderas a Julianne Moore. Takový úspěch přinesl Wachowským potřebnou prestiž. Ta jim umožnila získat skromný rozpočet k vlastnímu filmu.

Ten pojmenovali Bound, sami si k němu napsali scénář a s napětím jej v roce 1996 poslali do distribuce. Neo-noirový počin si s nuzným rozpočtem 4 milionů dolarů získal patřičnou pozornost diváckého publika, jež překvapily otevřeně homosexuální scény

V té době si již troufly požádat Warner Bros. o zafinancování jejich dlouholetého vysněného projektu s názvem Matrix. Pro něj střádaly nápady už od začátku 90. let a v už v roce 1994 měly sepsané koncepty na celou trilogii.

Jejich scénář však nikdo nechtěl vzít. Byl až příliš odvážný a něco tak riskantního se málokterému studiu chtělo financovat. Warner však na jejich nabídku nakonec kývl, i když to podle pozdějších rozhovorů s producenty bylo hraniční rozhodnutí. Nakonec však nikdo nelitoval. 

Z Matrixu se stala modla celé generace a látka, na níž odkazují dodnes nejrůznější seriály, filmy a hry. Sourozenci se však rozhodli na úspěchu nesvézt. Přestože si před očima celého světa došli pro oscarové sošky, jejich pravé identity nikdo nemohl spatřit. Rozhodli se neudělovat žádné rozhovory a plně si chránit své soukromí

Režiséři Matrixu jsou nyní ženami. Celý život je provázel strach z reakce jejich okolí, který vedl až k pokusu o sebevraždu
Zdroj: Warner Bros.

I přesto se však brzy začaly Hollywoodem šířit fámy. Nedlouho po premiéře Matrix: Reloaded se poprvé v médiích objevila informace, že Larry Wachowski vystupuje v soukromí přestrojený za ženu a říká si Lana Wachowski.

Klepy postupem času díky fotografiím a dalším informacím získávaly na reálném obrysu, Lana si však své soukromí nadále chránila. Avšak v roce 2008, po vydání Speed Racera začali i novináři Larryho oficiálně nazývat Lanou. Skutečná zpověď veřejnosti měla přijít až čtyři roky poté.

Lana se v roce 2012 rozhodla veřejně vystoupit jako žena, a to v rámci propagace nového snímku Atlas mraků. Stala se tak první velkou hollywoodskou režisérkou, která veřejně vystoupila jako transgender.

Za odvahu vystoupit získala „Visibility award" od Human Rights Campaign. Při své děkovné řeči se otevřela více, než kdokoli čekal. Rozhovořila se o tom, jak náročné pro ni bylo přijít s pravdou o své identitě za svými rodiči. Musela docházet za terapeutem a nebylo pro ni nic důležitějšího než skutečnost, že jí rodiče akceptovali i jako ženu.

Otevřeně promluvila i o svém nešťastném dětství ve špatném těle. V jednom okamžiku se dokonce pokusila o sebevraždu. Rozhodla se skočit pod vlak, na poslední chvíli ji však ale neznámý muž stáhl zpátky. Její nadšení pro komiksy a sci-fi filmy prý mělo pramenit též z jejího vlastního hledání identity.

Než aby sama sobě přiznala, že je ženou v mužském těle, raději se pohroužela do fantastických světů, které si sama vymýšlela, aby se do nich mohla skrýt. 

V březnu roku 2016 se ke své sestře přidala i Lilly. Ačkoli o tom, že i ona patří do transgender komunity panovaly dohady celá léta, otevřít se světu rozhodla až předloni. Svou identitu odhalila Lilly po návštěvě reportéra z Daily Mailu.

Ten u ní měl doma zvonit a dožadovat se interview ohledně její změny pohlaví. To režisérka sice odmítla, ale rozhodla se na základě této zkušenosti zaslat dopis do Windy City Times, v němž veřejně hovořila o svém ženství. U příležitosti  27th GLAAD Media Awards se nechala slyšet, že svou identitu před světem skrývala celý život

Kromě filmů režisérská dvojice napsala scénář a spolupracovala na počítačových hrách Enter the MatrixThe Matrix: Path of Neo. Jejich snímky V jako Vendeta, Speed Racer a Atlas mraků sice můžeme označit za podařené filmy, avšak divácké obecenstvo je nepoctilo takovou návštěvností, jakou by studia chtěla.

Definitivní tečkou za režií velkých filmů představoval Jupiter Ascending z roku 2015. Projekt selhal ve všech směrech, nezískal si diváckou ani kritickou podporu, a tak se hollywoodská studia Wachowským uzavřela.

Ti si však našli jinou cestu a dobyli si srdce fanoušků pomocí seriálu Sense8. Příběh o skupině osmi cizinců z různých částí světa, jenž se v důsledku smrti náhle ocitnou duševně spojeni byl však po dvou sériích ukončen.

My však nemáme nejmenších pochyb o tom, že sesterské duo Wachowských nás i do budoucna znovu překvapí svou opojnou fantazií. 

Domů
Sdílet
Diskuse