Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2018 13:54
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Pytláky v Keni zřejmě čeká trest smrti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Doživotí a obrovské pokuty už nestačí.

Během minulého roku zemřelo ze vzácné populace 34 000 slonů 69 jedinců. Z tisíce nosorožců zahynulo devět. A to vše vinou pytláků. Lvi, nosorožci, pštrosi, hroši, buvoli, žirafy či zebry jsou běžnými obyvateli Keni a bohužel také oblíbeným terčem brokovnic pytláků.

Jejich rohy, kůže a další komodity se následně s oblibou prodávají na černém trhu, kde jsou žádaným artiklem. Samozřejmě, i prodej je ilegální a společně se zabíjením zvířat za něj hrozí obrovské pokuty a pobyt za mřížemi, dokonce až na doživotí.

Keňa tresty zpřísňuje a tvrdá ruka státu se postarala o 85% snížení v pytláctví nosorožců. Vraždění slonů kleslo o 78 %. I přesto však začátkem května dostali pytláci dva nosorožce černé. Ministr Najib Balala tak ohlásil další zpřísňování, které bude podle jeho slov zahrnovat tvrdý trest smrti.

Žádné podrobnosti zatím nejsou známy, ale trest smrti je rozhodně neúprosným způsobem, jak s pytláky naložit. Keňa by však tímto krokem musela porušit některé odstavce mezinárodních dohod, ale za záchranu divoké přírody to zřejmě stojí. Zdá se totiž, že už není jiné možnosti, jak zabíjení nevinných zvířat kvůli penězům zastavit.

Pytláky v Keni zřejmě čeká trest smrti
Zdroj: TASR - Brent Stirton, Getty Images for National Geographic Magazine, World Press Photo via AP
Domů
Sdílet
Diskuse