Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2018 16:01
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

V Praze přibudou chytré odpadkové koše. Některé budou schopné lisovat odpad

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Chytrá Praha nyní bude díky nových odpadkových košům ještě chytřejší.

Česká metropole se snaží přinášet stále nějaká vylepšení. Po chytrých lavičkách, chytrých stojanech na kola a zastávkách rovněž chytrých – přichází do města další typ mobiliáře, který reprezentuje pojem Smart City. 

Odpadkové koše, které brzy budou ve větším počtu zaplňovat ulice Prahy, nazvané Bigbelly Solar Compactor, budou natolik chytré, že dokáží slisovat odpad přímo v jejich útrobách. Šetří tím místo, což sníží výjezdy popelářů. Náklady na svoz odpadů klesly o 95 procent. Ušetřilo se tím 830 tisíc korun.

Chytré koše rozšíří již rozběhlý projekt, kdy bylo v testovacím režimu do některých ulic umístěno 25 takovýchto zařízení. Počet svozů se snížil z 64 tisíc na pouhých 3 338, změna se tedy osvědčila. Nyní bude vypracován plán, kam přesně se začnou umisťovat další

V pilotním projektu šlo o oblasti na Praze 1 a 2, např. v ulicích Na Příkopě, na Náměstí Republiky nebo na Rašínově nábřeží.

V Praze přibudou chytré odpadkové koše. Některé budou schopné lisovat odpad
Zdroj: User:quadell/Wikimedia Commons
Domů
Sdílet
Diskuse