Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2018 23:50
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Gambleři v Česku prohráli ještě víc než loni. S hraním má u nás problém až 100 tisíc lidí, obvykle prohrají 50 tisíc měsíčně

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Průměrný gambler je pětatřicetiletý muž, který prohrál více než loni.

Problém s hazardem v Česku pořád roste. Podle odhadů se tu nachází 80 až 100 tisíc jedinců, kteří mají problém s hraním. Průměrný tuzemský gambler je pětatřicetiletý muž. Právě pánského pohlaví je mezi gamblery většina – 85 procent, 15 procent tvoří ženy.

A že je to velmi nákladná záliba, dokazuje i fakt, že takovýto průměrní hráči prohrávají měsíčně podle odhadů neuvěřitelných 40–50 tisíc korun. Přičtěme si problémy s alkoholem a různé formy dluhových pastí a vznikne nám nesnáze, ze které se dostane jen pár šťastlivců. V plánu jsou nyní léčebná centra, která by byla dostupná ve všech krajích Česka. V loňském roce gambleři prohráli 39,8 miliardy korun, o půl miliardy více než v roce 2016.

Gambleři v Česku prohráli ještě víc než loni. S hraním má u nás problém až 100 tisíc lidí, obvykle prohrají 50 tisíc měsíčně
Zdroj: Pxhere.com

Loňský rok přitom vstoupil zákon omezující hazardní hraní – ten sice umožnil vstup zahraničních společností na český trh, ale zejména vytyčuje pravidla pro povolování provozoven, maximální sázky a výhry a podobně. Také omezil množství reklam. Za rok a čtvrt klesl počet hazardních provozů z 6,4 tisíce (v roce 2014) na 1,2 tisíce.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Ani to očividně příliš nestačí. Zakázané automaty nahrazují jiné nelegální typy strojů, převážně tzv. kvízomaty. Využívají díry na trhu. Stačí totiž odpovědět na triviální otázku a spustí se naprosto běžná platforma pro hazardní hru. Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů ví o 10 tisících těchto nelegálních strojů. Omezování nemá podle představenstva vliv na počet hráčů, protože ti jen hledají provozovny, které nabízí právě tyto zakázané stroje. Od začátku roku celníci odhalili 200 nelegální heren.

Domů
Sdílet
Diskuse