Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2018 1:08
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Aston Martin oslavuje 70. výročí modelů DB stokusovou sérií ostré DB11

TECH
Uložit Uložené

Luxusní GT osazené závodními prvky.

Dvanáctiválcový Aston Martin DB11 je na světě už přibližně dva roky, krátce nato jsme poznali i slabší variantu s V8, která pochází z dílny AMG. Mezitím se na trhu objevila i varianta bez střechy, tedy DB11 s tradičním dodatkem Volante. V současnosti však britská automobilka slaví 70. výročí modelů DB, takže při této příležitosti se daná modelová řada rozrůstá o významný přírůstek.

Během slavnostního otevření nového AMR Performance Center na Nürburgringu Aston Martin ve spolupráci s závodní divizí AMR (Aston Martin Racing) odhalil speciální model DB11 AMR. Jeho podstatou je 5,2litrový a dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec, jehož výkon poskočil ze 447 kW/608 koní na 470 kW, tedy téměř 640 koní. Točivý moment hovoří o hodnotě 700 Nm, o řazení se stará osmistupňová automatická převodovka. Rychlostní parametry tedy nemalou měrou poskočily k lepším hodnotám – akcelerace na stovku trvá 3,6 sekundy, zatímco maximální rychlost je až 334 km/h.

Aston Martin oslavuje 70. výročí modelů DB stokusovou sérií ostré DB11
Zdroj: media.astonmartin.com

Zásadnější změnou měl projít podvozek, který tvoří nejen adaptivní tlumiče, ale i samosvorný diferenciál na zadní nápravě. Výroční model se pyšní více zastoupenou černou barvou, která vystřídala předešlý chrom. Světlomety dostaly tmavší podklad, všude, kam se podíváte, najdete karbonové prvky. AMR je postaveno na 20" kovaných discích, zadní část tvoří světlomety s průhledným krytem, no a samozřejmě nechybí sportovní polep a detaily ve výrazné barvě Stirling Green.

Kontrastní barvy najdeme i v interiéru, kde si místo našlo množství emblémů a nejedno logo AMR. Na závěr dodejme, že oslavný model vznikne v striktně omezené sérii 100 kusů. Britové si přitom každý z nich budou cenit na minimálně 175 tisíc liber (5,1 milionu korun).

Zpět
Sdílet
Diskuse