Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2018 19:23
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Airbnb se bude v Česku nejspíš omezovat, majitelé bytů budou moci službu v domě i úplně zakázat. Je to dobře?

ZAJÍMAVOSTI AIRBNB ČESKO
Uložit Uložené

Služba na poskytování ubytování se bude omezovat, nespokojených rezidentů totiž přibývá.

Airbnb se z malého startupu brzy rozrostlo do jednoho z hlavních webových poskytovatelů krátkodobého ubytování. Díky této službě mohou převážně mladí lidé cestovat za menší peníze, než by dali v hotelu, svoje místo si tu našli později také turisté s vyššími nároky na luxusní byty.

Oproti hotelům si uživatelé pochvalují vstřícnější a zejména transparentnější přístup krytý jednou komplexní platební platformou. Nyní je Airbnb ve více než 190 zemích světa a ubytovalo přes 200 milionů lidí. Všechno by se mohlo jevit jako ideální. Jenže není. Pohled na prvně sympatickou službu využívající principy sdílené ekonomiky se začal o něco ztrpčovat

Airbnb se bude v Česku nejspíš omezovat, majitelé bytů budou moci službu v domě i úplně zakázat. Je to dobře?
Zdroj: Valeriesophie/Wikimedia Commons

Problémy Airbnb

1. Nepořádek

Majitelé domů a zejména sousedé pronajímaných bytů se totiž v masivnějším měřítku začali setkávat s neohleduplnými hosty, kteří během své návštěvy dělali hluk, poničili společné prostory, případně zaneřádili okolí popelnic. Pokud se podobný problém stane s dlouhodobějšími nájemci, tak ho lze většinou řešit domluvou, ale co dělat v případě, že za týden už v bytě může být host slušnější (ale případně také ještě více neohleduplný)?

2. Čtvrtě přichází o rezidenty

Do Prahy přijelo za minulý rok přes 7 milionů turistů. Ještě před rozšířením této služby v roce 2013 to bylo 5,8 milionu, takže další hosté neustále přibývají. Čtvrtě s velkým turistickým ruchem se ale příliš nerovnají dobrému místu k dlouhodobému životu. Může za to touha po co „nejlokálnějším zážitku“ bohužel vykoupena faktem, že lokálních rezidentů už příliš nezbývá.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? 17. dubna 2024 12:00

Turistické čtvrtě v Praze, jakými je třeba okolí Starého města, přichází o své krajany. Majitelům se vyplatí pronajímat svoje byty na Airbnb a ne dlouhodobým nájemcům. Dostávají za to mnohem více peněz a pro ně osobně se toho zase tolik nemění. V celé Praze je pak znát za poslední roky obrovský nárůst cen nájmů. Turisté za kratší dobu jednoduše platí víc, než našinci, kteří by byt měli v užitku delší dobu.

Redukovat Airbnb se rozhodl už New York nebo Berlín, kde se oficiálně můžou pronajímat jen pokoje (avšak v nabídce jsou i přes zákaz stále celé byty i domy, jen ve velmi omezené míře). Kdyby nedocházelo k omezení těchto služeb, mohlo by dojít k tomu, k čemu v poslední době dochází v Benátkách, totiž že už se celé město transformovalo v turistickou past.

3. Daně

Posledním problémem, se kterým se muselo Airbnb potýkat, je placení daní a poplatků. Finanční správě se nelíbilo, že je většina poskytovatelů neplatí, nebo je platí nesprávně. V Praze je okolo 3500 ubytování, ale jen 500 platí poplatky městu. Finanční správa požadovala nahlížet na tuto službu jako na jakéhokoliv jiného poskytovatele ubytovacích zařízení. To pochopitelně vítají i hotely, které všechny poplatky s tímto spjaté platit musí, a kterým kvůli Airbnb mizí zisky.

Nyní si však začala brousit zuby i na tyto služby a vydala dokument, který dává pronajímatelům návod, jak správně danit. Právě tato přísná pravidla (která jsou však v podstatě jen narovnání podmínek ubytovatelů) by mohla tento nekontrolovaný a nekontrolovatelný růst Airbnb zamezit. Už nebude mít taky velký vliv na ceny nemovitostí a nájmů.

Airbnb se bude v Česku nejspíš omezovat, majitelé bytů budou moci službu v domě i úplně zakázat. Je to dobře?
Zdroj: Dllu/Wikimedia Commons

Jak dál?

Když nyní vidíme problematiku Airbnb více do hloubky, můžeme pochopit důvody, proč je správné ji nějakým způsobem regulovat. Zákonodárci nyní vymysleli způsoby, kterými by se to mohlo povést. V jejich návrzích je např toto:

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

1. Sdílení dat ze strany platforem směrem k městům
2. Vyšší daně a poplatky
3. Posílení pravomoci vlastníků bytů, kteří žijí ve stejném domě
4. Společenství vlastníků bytů bude moci službu v jejich domě úplně zakázat

Přílišné omezování této služby by ale mohlo mít negativní důsledky na město. Kvůli úbytku turismu by přicházela o peníze jak samotná Praha, tak i větší či menší podnikatelé, kteří díky turistickému ruchu vydělávají peníze.

Airbnb se bude v Česku nejspíš omezovat, majitelé bytů budou moci službu v domě i úplně zakázat. Je to dobře?
Zdroj: Airbnb Office/Flickr.com
Domů
Sdílet
Diskuse