Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2018 14:47
Čas čtení 0:00
Sona O.

Naše planeta se topí v nekonečném moři plastů. Šokující fotky National Geographic poukazují na ekologickou katastrofu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejlepší světoví fotografové pořídili záběry plastového milénia. Nabádají k zamyšlení.

Žijeme v době plastové, tento materiál se už nachází skutečně všude, protože je levný a nenáročný na výrobu. Životní prostředí však ničí tak jako žádný jiný dosud. Na tuto problematiku dnes už upozorňují mnohá média, ale zjevně to stále nestačí.

National Geographic nedávno začal s kampaní s názvem „Planeta, nebo plast?“, která má zvýšit povědomí o alarmující situaci. Magazín se snaží spojit odborníky, ale i ekoaktivisty, aby pracovali na společném cíli.

Všichni víme, že vyhodit plastovou láhev nebo igelitovou tašku je nesprávné a podílíme se tak na eskalovaní problému, ale naše závislost na plastech nám často zamlžuje úsudek. Co se však stane, pokud musíme následkům svého jednání čelit a dívat se na zvířata uvězněná v sáčcích nebo děti, které si hrají v kopě plastových tašek?

Ročně lidstvo vyprodukuje až 9 milionů tun plastového odpadu, které pak končí na obrovských skládkách a v oceánech. Vědci doufají, že se National Geographic podaří vnést více světla do problematiky globálního znečištění a spustí novou plastovou revoluci, která povede k regulaci a novým normám v užívání tohoto materiálu.

„Už 130 let zachycuje National Geographic příběhy naší planety. Popisujeme její dech vyrážející krásu, ale i problémy a výzvy, kterým musí čelit,“ vyjádřil se generální ředitel Gary E. Knell.

Fotografie, které zveřejnili na svém webu i na Instagramu, skutečně vybízejí k zamyšlení. Příště, když si při svém nákupu potravin vyptáš i tašku, představ si, jaké následky může mít na životní prostředí a dvakrát si rozmysli, zda se bez ní náhodou neobejdeš.

Domů
Sdílet
Diskuse