Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2018 1:51
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

15letý kluk nechtěně podpálil les, teď musí zaplatit 37 milionů dolarů

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jeho jméno raději nebylo zveřejněno, reakce lidí byly totiž občas až nechutné.

Rozsáhlý požár dokáže způsobit i pár sekund nepozornosti a nedbalosti. Americký stát Oregon musel mobilizovat své hasiče i záchranáře loni, kdy teprve 15letý chlapec nechtěně podpálil obrovskou oblast Columbia River Gorge, která ročně přitáhne více než 3 miliony turistů.

Oheň trval dva měsíce a způsobil rozsáhlou evakuaci oblasti. Plameny pohltily množství populárních turistických stezek a zničily nádherné výhledy na zarostlý region vyznačující se zejména velmi vysokou koncentrací vodopádů.


Soudce John Olson se proto při udělování trestu s teenagerem nemazlil. Rozsudek zněl, že chlapec bude muset zaplatit neuvěřitelných 37 milionů dolarů. Částka by měla pokrýt náklady na hašení požáru, opravu poškozeného území a rekonstrukci poškozených domů. Chlapec bude muset strávit i 1920 hodin na veřejných pracích a co je zajímavé, trest se vztahuje výhradně na chlapce, takže pokutu nesmí platit rodiče.

Teenager dostal i pětiletou podmínku, během níž nesmí způsobit žádný trestný čin, a pokud všechna pravidla dodrží, po 10 letech bude moci přestat splácet pokutu, i když ji nesplatí celou. Stát Oregon mu dokonce bude moci stahovat platby za pokutu přímo z výplaty, potenciálních daní na vrácení či z potenciální výhry v loterii. Na veřejnost se přitom nedostalo ani jméno chlapce, protože reakce místních obyvatel byly tak negativní, že se státní složky obávaly o jeho bezpečnost a zdraví.

Domů
Sdílet
Diskuse