Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2018 0:17
Čas čtení 0:00
Kateřina Lukášová

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou

GASTRO KÁVA
Uložit Uložené

Miluješ kávu a víno? Zajeď si na Pálavu a nezapomeň se zastavit v Café Fara.

Někde mezi hlukem moravského velkoměsta Brna a klidnými kopci Pálavy, nad nimiž se vznáší příslib chuti lahodného vína, se nachází na první pohled nenápadná vesnička Klentnice. Kromě toho, že dýchá typicky jihomoravskou atmosférou klidu a pohody, kde není žádný spěch a žádné zbytečné šarvátky, nabízí všem milovníkům dobré kávy velké a atraktivní lákadlo. Už jsi byl v Café Fara? Ne? Pak by sis sem měl rozhodně naplánovat svůj příští výlet. Proč? Neboj se, hned ti to řekneme.

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou
Zdroj: cafefara, interiér kavárny

Kavárna, nebo fara?

Café Fara je kavárna nacházející se v prostorách bývalé fary, jak ostatně vypovídá sám název. Sama budova, kde nyní existuje oáza klidu, lákající sem návštěvníky z různých koutů naší republiky, má skutečně bohatou historii.

Pochází z doby pozdně barokní, kdy vládl Josef II., a původně byla postavena pro funkci faráře coby úředníka, který z pověření císaře řešil správu země. Rovnoběžně s budovou fary stojí kostel svatého Jiří, který dokonale dotváří charakter tohoto jedinečného místa. A to společně s unikátní architekturou, za níž se sem sjíždění obdivovatelé i odborníci tohoto uměleckého oboru.

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou
Zdroj: cafefara, pohoštění

Rekonstrukce původní barokní budovy

Protože na architektuře Café Fara je skutečně co obdivovat. Současná podoba z vnější části pokud možno co nejvíce odpovídá té původní. Byla totiž rekonstruována tak, aby nesla viditelné stopy historie a vizuálně se příliš neodklonila od původního záměru, jemuž sloužila. Tedy faře.

Doporučeno
Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák Kde v Praze zažít opravdové Vánoce? Tipy na místa s vánoční atmosférou, která nejsou Staromák 17. prosince 2023 6:00

V tomto duchu byla opravena původní fasáda, repasovány původní výmalby, podlahy i výplně otvorů. S cílem vytvořit autentické prostředí byl během šestiměsíční projektové přípravy a realizace podobně zařízen i vnitřek a celkové zařízení samotné kavárny. Výsledkem je oku lahodící směsice klasických kavárenských stolů, ořechových lavic a židlí, baru s mramorovou deskou, empírových kachlových kamen a řady doplňků částečně autorsky navržených a částečně vybraných ze starožitnictví a vetešnictví.

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou
Zdroj: cafefara, budova

Rezervuj si své místo předem

Že ses dostal na správné místo, poznáš podle plného parkoviště. Dost možná se ti stane, že dokonce nebudeš mít kde zaparkovat. Ano, Café Fara je totiž skutečně oblíbené, proto rozhodneš-li se jej navštívit, rozhodně doporučujeme rezervaci předem. Ideálně několik dní. A jakmile budeš mít své místo jisté, můžeš se už těšit pohledu na několik podlouhlých budov (konkrétně se jedná o barokní faru, dřevěnou stodolu, starou školy a sallu terrenu se sklepem) obklopujících dvůr, jemuž dominuje ořech. 

V zahradě s nádherným výhledem se nacházejí stolky, kde hosté popíjejí kvalitní kávu, domácí limonády a ochutnávají gastronomické skvosty sestávající z převážné části produktů lokálních producentů – v závislosti na dorůstání a zrání plodin je také jídelní lístek obměňován každé 2 měsíce. Café Fara má dokonce i svůj Farní statek. Dobrou zprávu máme i pro vegany – v menu se nachází i veganské pokrmy a do kávy zde nabízejí i rostlinná mléka.

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou
Zdroj: cafefara, dvůr s ořechem

Základna pro mnoho výletů

Ačkoliv k tomu prostředí Café Fara přímo vybízí, nemusíš se zde nutně pouze opájet skvělými moky a pochutinami. K vidění a dělání je totiž tady toho mnohem více. Můžeš navštívit zdejší vinný sklípek, odpočinout si v knihovně při četbě knih pojednávajících převážně o kávě, vínu, čokoládě, čajích a jídle, přejít ulici a projít si muzeum kávy nebo si udělat výlet na některé z význačných míst jižní Moravy.

Doporučeno
KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti KVÍZ: Miluješ kávu? Otestuj svoje znalosti 21. září 2023 8:30

Café Fara totiž představuje opravdu skvělou základnu pro objevování krás tohoto koutu naší země. Není odtud daleko do Mikulova, Lednice, Pavlova, Dolních Věstonic a hradů jako je třeba Sirotčí. I proto se Café Fara může stát ideálním místem pro strávení příjemné dovolené nebo prodlouženého víkendu – Farní pokoje tě uchvátí na první pohled. Útulné, čisté, jemné a netradiční. Tak nějak bychom je mohli stručně charakterizovat.

Klentnické Café Fara láká skvělou kávou i nevšední architekturou
Zdroj: cafefara, muzem kávy
Domů
Sdílet
Diskuse