Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. května 2018 18:15
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Lidé tvoří 0,01 % všeho živého, ale stihli vyhubit 83 % divokých zvířat

ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Lidská rasa za svou existenci přinesla zkázu tisícům a tisícům zvířecích i rostlinných druhů.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak velkou část všeho živého na Zemi tvoří lidé? Vědci nám nyní přinesli překvapivou analýzu. Náš druh, který momentálně čítá přibližně 7,6 miliardy jedinců, tvoří pouhých 0,01 % všeho živého na naší planetě.

A i přes fakt, že tvoříme mizivé procento vší biomasy, jsme přírodě od vzniku civilizace způsobili ohromující škody. Vlivu naší rozpínavosti a agrese podlehlo 83 % divokých zvířat a přibližně 50 % rostlin. Jediní živočichové, kterých výrazně přibývá, jsou hospodářská zvířata a drůbež, které chováme pro vlastní potřebu.

Podrobná studie uveřejněná ve vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences počítala podíl biomasy na váhu.

Největší část všeho živého tvořily rostliny, jenž představují 82 % živé hmoty. Dále tvoří světovou biomasu ze 13 % bakterie. Zbylé organismy, konkrétně hmyz, houby, ryby a zvířata dohromady tvoří pouhých 5 procent všeho živého na planetě. 

Lidé tvoří 0,01 % všeho živého, ale stihli vyhubit 83 % divokých zvířat
Zdroj: public domain (CC0)

Podle vědců bylo překvapivým zjištěním to, jak málo biomasy tvoří z celkového podílu život v oceánu. Vodní plocha sice zabírá většinu zemského povrchu, avšak život v ní tvoří jen 1 %. Zbytek žije na pevnině či v podzemí.

Nová studie ale nepřinesla jen pouhý součet biomasy. Zaměřila se i na podrobné informace a odhalila několik alarmujících faktorů.

Například fakt, že hospodářsky chovaná drůbež v současnosti tvoří již 70 % všeho ptactva na planetě. Podíváme-li se na náš druh, zjistíme, že 60 % všech savců na Zemi jsou chovná zvířata, 36 % tvoří lidé a divokým zvířatům zbývají pouhá 4 %.

Lidé tvoří 0,01 % všeho živého, ale stihli vyhubit 83 % divokých zvířat
Zdroj: CC0 Public Domain

A přestože je naše procentuální zastoupení až směšné, naše činnost měla a má drtivý dopad na všechno kolem nás. Výsledkem rozvoje naší civilizace je masové vymírání druhů, které vyvrcholilo v posledních padesáti letech. Za toto období se nám „podařilo“ vyhubit polovinu zvířat na planetě.

Pokud se podíváme do historie, zjistíme, že od vzniku civilizace zbyla na naší planetě jen šestina divokých savců a pětina mořských savců.

Největším problémem jsou lidské stravovací návyky a celkově způsob našeho života. Ohromující spotřeba masa z chovných zvířat má silný dopad nejen na podobu biomasy, ale i na životní prostředí, které sdílíme se vším živým na planetě.

Domů
Sdílet
Diskuse