Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2018 19:38
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Neprávem seděl 17 let za mřížemi. Soudkyni držel po osvobození za ruku se slzami v očích

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Příběh Johna Bunna je nejlepším důkazem toho, jak rychle umí selhat spravedlnost.

Obyčejný den v polovině srpna 1991 změnil dvěma americkým chlapcům život. John Bunn měl tehdy pouze 14 let a Roseanne Hargrove zase 17 let, přičemž po anonymním tipu je nad ránem přišla zadržet policie. V Brooklynu se stala vražda, při níž zemřel Rolando Neischer a zraněn byl i Robert Crosson.

Oba pracovali jako strážníci ve věznici, ale v té chvíli seděli o čtvrté ráno ve svém autě a Neischera měli zavraždit dva mladíci, kteří chtěli auto ukrást. Aniž by bylo známo jak, policisté našli právě Bunna a Hargrovea, postavili je před Crossona a on je okamžitě identifikoval jako vrahy.


Nezáleželo na tom, že otisky prstů na kolech zanechané na místě činu nepasovaly a neexistovaly žádné důkazy, které by mladíky pojily a na místem činu, protože po čase následoval soudní proces trvající pouze jediný den. Za jeden den shromáždili porotu, prokurátora i svědky a na konci dne přišel zdrcující verdikt. Oba chlapci byli velmi rychle usvědčeni z vraždy a skončili za mřížemi. John Bunn strávil ve vězení jako nevinný člověk dlouhých 17 let.

Při nástupu do výkonu trestu byl stále pouze mladý chlapec v pubertě, a tak se formoval za zdmi věznice. Sám se v ní naučil číst a za dlouhá léta přečetl stovky či tisíce knih. Štěstí se na něj usmálo až v roce 2009, kdy ho soudce propustil na svobodu na podmínku, ale John se nevzdával. Získal novou životní šanci, protože dva roky nato získal právo na nový soudní proces. Právě v něm dosáhl zbavení usvědčení a plného zproštění všech obvinění, což se neslo ve velmi emotivní atmosféře.

Soudkyně Shawndya Simpson kritizovala způsob, jak celý případ před lety vypadal a nakonec Johna osvobodila v plném rozsahu. Svobodný muž v té chvíli přistoupil přímo před soudkyni, chytil ji za ruce a se slzami v očích si položil hlavu. Po 27 letech dokázal očistit své jméno a začít znovu, i když již není nejmladší.

Domů
Sdílet
Diskuse